UTVIKLING

Enklere GUI-utvikling med ny Qt

Krever ikke lenger C++-kunnskap.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. sep. 2010 - 10:27

Nokia kom denne uken med versjon 4.7 av applikasjons- og brukergrensesnitt-rammeverket Qt. Den største nyheten i denne versjonen er Qt Quick, en høynivå-teknologi for utviklingen av grafiske brukergrensesnitt. Det skal gjøre det enklere for utviklere og designere å samarbeide om å skape animerte brukergrensesnitt og applikasjoner med blant annet støtte for berøringsskjermer.

Qt Quick består av blant annet QML, som er et deklarativt språk hvor brukergrensesnitt kan spesifiseres som et tre bestående av objekter med egenskaper. JavaScript benyttes som skriptspråk for QML.

På verktøysiden kommer full støtte for Qt Quick først med versjon 2.1 av Qt Creator IDE, som skal lanseres i løpet av fjerde kvartal. Denne versjonen er beregnet for både utvikler og designere.

QML-baserte applikasjoner kan utvides med C++ ved hjelp av den nye Declarative-moduken i Qt-biblioteket.

Qt 4.7 skal dessuten tilby betydelige ytelsesforbedringer. Dette inkluderer maskinvareakselerert grafikkomponering i QtWebKit, noe som gi 31 prosent raskere animasjonsgjengivelse enn Qt 4.6.0.

QtWebKit har også fått ytelsesforbedringer på andre områder, noe som blant annet åpner for betydelig raskere rulling av websider.

Også tekstgjengivelsen og tegning av partikkelsystemer gjøres nå raskere og mer effektivt med henholdsvis QStaticText-klassen og QPainter-motoren.

Qt 4.7 er den første større utgivelsen av Qt siden 4.6.0 kom i desember i fjor. Flere av nyhetene, ikke minst Qt Quick, skal ha blitt planlagt og utviklet over en periode på mer enn to år.

Qt er som vanlig tilgjengelig med både fri og kommersiell lisens til en rekke ulike plattformer. Den nye versjonen kan lastes ned fra denne siden, både i form av SDK for utviklere og som rammeverk for vanlige brukere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.