Enklere musbruk for Parkinson-rammede

IT-brukere som sliter med ufrivillige håndrystelser kan snart få en enklere hverdag.

IT-brukere som sliter med ufrivillige håndrystelser kan snart få en enklere hverdag.

IBM annonserte i dag at selskapets forskere har utviklet en ny musadapter som skal gjøre det enklere for databrukere som plages av bevegelsesforstyrrelser, å benytte en vanlig datamus. Personer med for eksempel Parkinsons sykdom vil i mange tilfeller kunne ha problemer med å bevege musen med tilstrekkelig nøyaktighet til å styre en datamaskin.

Den nye adapteren filtrerer vekk de ristende bevegelsene til hånden på tilsvarende måte som et bildestabiliseringssystem gjør i mange videokameraer. Enheten, som skal fungere uavhengig av type PC eller operativsystem, krever ingen programvare. Enheten kobles rett og slett mellom musen og datamaskinen. Den kan skrus av eller på, og kan justeres etter hvor omfattende rystelsene er. Enheten kan også filtrere vekk ufrivillige dobbelklikk.

Britiske Montrose Secam skal produsere og selge Assistive Mouse Adapter, som enheten kalles, på lisens fra IBM. Den er allerede tilgjengelig for 70 britiske pund direkte fra selskapet. Foreløpig støttes kun mus med PS2-grensesnittet. Mange nyere PC-er har ikke støtte for dette.

Ifølge Norges Parkinsonforbund har mellom 1 og 1,5 prosent av den norske befolkningen i aldergruppen over 50 år Parkinsons sykdom. Men det finnes også andre lidelser som forårsaker lignende, umotiverte bevegelser.

Til toppen