Enorm ulovlig filmdistribusjon på nettet

Distribusjonen av piratkopierte videofilmer har lenge fått pågå uforstyrret. Nye tall forteller at tilbudet er svært stort.

Distribusjonen av piratkopierte videofilmer har lenge fått pågå uforstyrret. Nye tall forteller at tilbudet er svært stort.

I motsetning til musikkbransjen, har filmindustrien, med den amerikanske bransjeorganisasjonen i spissen, i all hovedsak latt ulovlig distribusjon av piratkopiert film over fildelingsnettverk og andre Internett-kanaler være i fred. Riktignok varslet MPAA denne uken at organisasjonen i forbindelse med en ny kampanje skulle saksøke over 200 privatpersoner for å tilby piratkopier av film.

En slik aksjon vil kanskje ha en viss preventiv effekt, men vil uansett bare berøre en svært liten del av tilbyderne.

Tall fra BayTSP, som hjelper rettighetshaverne med å spore opphavsrettsbeskyttet materiale på Internett, viser at antallet tilbydere er svært høyt, spesielt for de nyeste filmene.

Oversikten nedenfor viser de filmene som ulovlig var tilgjengelige fra flest tilbydere over P2P-nettverk og andre Internett-kanaler i oktober.

BayTSP hevder at selskapet døgnet rundt automatisk overvåker Internett, inkludert FTP-servere, fildelingsnettverk, IRC-kanaler, nyhetsgrupper og ulike nettsteder, som blant annet inneholder auksjoner og markedsplasser, på leting etter ulovlige kopier av opphavsrettsbeskyttet materiale.

Film Unike kopier
The Terminal 40.415
Alien vs. Predator 35.842
Collateral 35.452
Hellboy 33.455
Van Helsing 32.933

Trolig viser disse tallene likevel bare en brøkdel av det eksisterende tilbudet. Svært mye formidler i lukkede eller midlertidige kanaler.

Til toppen