Ensom Expert boikotter voldelige dataspill

Verken Elkjøp eller Spaceworld vil drive det de kaller "overformynderi" i forbindelse med dataspill. Men begge kjedene lover fokus på aldersgrenser.

Expert Norge meldte i helgen at kjeden har besluttet å boikotte salg av ekstremt voldelige dataspill og trekker i første omgang tilbake fire spill fra alle kjedens butikker.

I tillegg vil kjeden i januar 2003 opprette et rådgivende organ for å vurdere hvilke spill som ikke egner seg for salg i kjedens butikker. Dette organet vil bestå av personer fra blant annet Barnevakten, Ungdom mot vold, Forbrukerrådet, Nordisk Film Interaktiv og Expert.

Men de andre store kjedene i Norge har ikke samme holdning til problematikken.
Håkon Klafstad, produktsjef for spill hos Spaceworld Norge, sier til digi.no at selskapet har to klare holdninger til dette.


- Vi er en fullsortimentsbutikk og tilbyr dermed alle spill som ikke bryter norsk lov, sier Klafstad.

- Men samtidig følger vi bransjestandardene og har overfor butikkene en rekke ganger i høst fokusert på aldersgrenser og legitimasjon for dataspill - senest for én uke siden.

Klafstad sier at det nok kan skje en enkel glipp nå i julestria, men at hvis en 13-åring gang på gang får kjøpt spill med 18-årsgrense, vil det få konsekvenser for butikken.

Heller ikke Jostein Walaker, innkjøpsdirektør for blant annet dataspill hos Elkjøp, vil boikotte spill.

- Dette er det opptil myndighetene å regulere, vi driver ikke med overformynderi overfor våre kunder, sier han.

Han viser blant annet til at det selges lovlig film i Norge som er langt mer voldelige enn de dataspillene det her er snakk om. Men også Elkjøp fokuserer på aldersgrenser og har i den siste spesielt gjort tiltak for å bevisstgjøre de som står i kassen i butikkene om aldersgrensene på spill.

Til toppen