JUSS OG SAMFUNN

EØS-tvil hos Forbrukerrådet

Et eventuelt forbud mot bruk av kredittkort over Internett kan stride mot EØS-avtalen, medgir Forbrukerrådet overfor digi:media.

Morten Øverbye
19. feb. 1997 - 14:30

- Strengt tatt så er jeg ikke overbevist om at et forbud mot bruk av kredittkort på nett vil stride mot EØS-avtalen. Men jeg er heller ikke sikker på at det ikke vil være i strid med den, sier jurist Ola Fæhn i Forbrukerrådet til digi:media.

I går gikk Fæhn ut med at bruk av kredittkort på Internett kunne bli stoppet av rådet, dersom mulighetene for misbruk var for store.

Etter utspillet har flere norske aktører innenfor netthandel reagert. De mener at et eventuelt forbud vil kunne skape konkuransefortrinn for utenlandske aktører, og derfor være i strid med EØS-avtalen.

- Alle land har egne regler for handel som ikke er gjeldende i andre land. Det er derfor ikke sikkert at et slikt forbud ville være i strid med EØS-avtalen. Internett er imidlertid spesielt fordi handelen her ligger åpent for hvem som helst over landegrensene, sier Fæhn og legger til at Forbrukerrådet nå er med i flere internasjonale fora om netthandel.

Han mener ellers det var litt vel dramatisk av enkelte medier å skrive at Forbrukerrådet ville stoppe netthandel.

- Det var kortbruken vi eventuelt ville stoppe, ikke handel på nett. Et slikt forbud ville bare få innvirkning på hvordan betaling skal skje. Folk vil fortsatt kunne handle det samme som i dag, men betalingen ville måtte skje på andre måter.

Flere aktører har også gitt uttrykk for at Forbrukerrådet med slike utspill skremmer folk bort fra Internett. Har du noen kommetar til det? spør digi:media.

- Kanskje det er litt lurt, synes du ikke det? er svaret fra Fæhn i Forbrukerrådet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.