Ray Tomlinson

Epostens far er død

Ray Tomlinson fant på å bruke @ som skilletegn i adressene.

E-post email
E-post email (Bilde: Pixabay (CC0 1.0))

Ray Tomlinson fant på å bruke @ som skilletegn i adressene.

Waltham (NTB-AP): Ray Tomlinson, mannen som oppfant eposten slik vi kjenner den og satte inn @ (krøllalfa) i folks elektroniske adresser, er død. Han ble 74 år gammel.

Det er Tomlinsons arbeidsgiver, våpen- og elektronikkselskapet Raytheon, som opplyser om dødsfallet.

Riktignok eksisterte det en variant av epost før Tomlinsons tid, i den forstand at meldinger kunne deles mellom flere brukere innenfor et nettverk. Men før han i 1971 oppfant et system for å sende meldinger fra person til person, var det ingen måte for å sende en melding til én bestemt bruker på én bestemt adresse.

Tok tid

Tomlinson skrev og sendte den første eposten på ARPANET, et nettverk som tilhørte det amerikanske forsvarsdepartementet og som regnes som forløperen til det internettet vi kjenner. Den gangen var det fortsatt uvanlig med personlige datamaskiner, og det tok mange år før interessen for epost virkelig tok av og etter hvert ble en del av hverdagen for folk flest.

Ray Tomlinson i 2004.
– Det var ikke engang en arbeidsoppgave. Han bare lekte seg. Han så etter noe å bruke ARPANET til, sier talsperson Joyce Kuzman i Raytheon.

Den første eposten ble sendt mellom to maskiner som sto ved siden av hverandre, og innholdet var ifølge Tomlinson «fullstendig forglemmelig, og jeg har derfor glemt det». Til gjengjeld var han så fornøyd med det han hadde fått til at han sendte en epost til kollegene for å fortelle om det og forklare hvordan nyvinningen fungerte.

bruker@nettverk

– Jeg har ofte blir spurt om jeg visste hva jeg gjorde, og svaret er: «Ja, jeg visste nøyaktig hva jeg gjorde. Jeg hadde bare ingen anelse om hvor stor påvirkning det til slutt skulle få», sa Tomlinson i en tale da han ble innrullert i internetts Hall of Fame.

Det var Tomlinson som plasserte @ mellom brukernavnet og resten av adressen. Tegnet er i dag et kulturelt ikon, men ville trolig gått i glemmeboken og forsvunnet om det ikke var for Tomlinson, sier Kuzman. (©NTB)

Til toppen