FORBRUKERTEKNOLOGI

Er dette din neste PC?

Commodore lanserer tidenes nostalgi-maskin.

Tastaturet er datamaskinen: Klassikeren C-64 er tilbake, og bedre enn noensinne, ifølge Commodore USA.
Tastaturet er datamaskinen: Klassikeren C-64 er tilbake, og bedre enn noensinne, ifølge Commodore USA.
28. des. 2010 - 11:12

Commodore 64 hadde sin storhetstid på på 1980-tallet. For mange ble den det første møtet med en datamaskin, og en tidlig smak på den digitale hverdagen som skulle komme til å prege hele samfunnet i årene som fulgte.

Det er solgt over 17 millioner eksemplarer av den beige boksen, som med sitt karakteristiske utseende fikk tilnavnet «brødboksen».

I mer moderne tid har C-64 gjenoppstått i ulike former, blant annet ble hele maskinen reinkarnert på en mikrobrikke og bygget inn i en joystick for seks år siden.

Nå er det duket for et oppsiktsvekkende comeback. Legendariske Commodore 64 skal relanseres som en moderne PC.

Maskinen som i sin tid hadde 1 MHz prosessor og 64 kilobyte minne får dobbeltkjernet 525 Intel Atom-prosessor, grafikkbrikke fra Nvidia og støtte for opptil 4 gigabyte ram.

Lyd og bilde får tilsvarende løft og den nye modellen har optisk drev, samt støtte for avspilling av video i full 1080p HD-oppløsning.

Videre er det funnet plass til multi-kortleser, USB-porter og utgang til både HDMI, DVI og VGA på baksiden.

Modellen har fått navnet Commodore 64x og skal være fullt kompatibel med den gamle plattformen gjennom emulering. Ellers vil maskinen kunne kjøre operativsystemer som Vista eller Windows 7.

Alt sammen er integrert i det klassiske chassiset med så få endringer som mulig, forsikrer Commodore USA, LCC, som står bak nyvinningen.

Selskapet sikret seg nylig rettighetene til både Commodore- og Amiga-merkevaren. De planlegger å lansere en rekke stasjonære, bærbare maskiner og nettbrett basert på disse rettighetene i tiden som kommer, ifølge nettsidene deres.

C64x kommer snart for salg, hevder selskapet, uten å oppgi verken pris eller lanseringsdato.

De har imidlertid lagt ut en rekke bilder av produktet. Disse ser ut til å være datagenererte, men Commodore USA har også lagt ut bilder av en protoyp som mer håndfaste bevis på at lanseringen nærmer seg.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.