Er dette virkelig Kina-selskapet som vil kjøpe Opera?

All handel i Opera-aksjen har siden fredag vært suspendert, mens markedet venter på en kunngjøring.

Er dette virkelig Kina-selskapet som vil kjøpe Opera?
Qihoo 360 var ikke veldig kreative da de valgte logo på nettleseren sin. Nå ryktes det at det kinesiske selskapet vil kjøpe opp norske Opera Software.

Siden fredag formiddag, klokken 11.14, har all handel i Opera Software-aksjen vært suspendert på Oslo Børs i påvente av en kunngjøring fra selskapet.

Nå har det gått tre dager, men det norske nettleser- og annonseselskapet nekter fortsatt å si noe.

Investeringsdirektør i Opera Software Petter Lade tar ikke telefonen når digi.no ringer mandag morgen. Det gjør derimot kommunikasjonsdirektør Karin Greve-Isdahl.

– Markedet venter på en melding fra dere. Når kommer den?

– Det kan jeg ikke si. Ingen kommentar til alle spørsmål, sier Greve-Isdahl.

Aksjen sto i 48,77 kroner da børsen tok affære og stanset handelen etter en kraftig oppgang på 5,4 prosent fredag. TDN Finans hadde da meldt om oppkjøpsrykter i en kinesisk avis, som meglerhuset Arctic Securities hadde fanget opp.

Etter det digi.no forstår er dette originalkilden (oversatt med Google Translate). Det er en spekulativ artikkel om at det kinesiske selskapet Qihoo 360 Technology Co. Ltd. kan være interessert i å kjøpe opp hele eller deler av Opera Software.

De spekulative ryktene ble publisert allerede to dager tidligere, onsdag den 3. februar 2016. Dagen etter fulgte nettstedet QQ.com opp med denne saken.

Qihoo 360 er selv utgiver av nettleser, samt antvirusprogramvare. Det er også en internettportal som hevder å ha nærmere en halv milliard aktive brukere i månden. Selskapet skryter av at de er en ledende internettaktør i Kina: De er størst på sikkerhet både på desktop og mobil i Kina, målt i antall brukere. De er utgiver av den mest brukte nettleseren i Kina. De har den største mobile app-butikken i Kina. Og det er landets nest største søkemotor.

Selskapet er også nylig selv kjøpt opp av en privat investorgruppe for 9,3 milliarder dollar, men er inntil det kjøpet blir fullført fortsatt notert på New York-børsen. Qihoo 360 er for øvrig blant en håndfull selskaper hvis sikkerhetsprodukter er tillatt for innkjøp og bruk i kinesiske offentlige anskaffelser.

Kina-kopi?

Qihoo 360 Secure Browser er egentlig et såkalt «skall» med tredjeparts teknologi under panseret. Nettleseren har integrert både Microsofts nettlesermotor Trident, men også åpen kildekodeprosjektet Webkit, som Apples Safari benytter. Dette ifølge Qihoo sine egne nettsider hvor det heves at de bruker begge motorene for å gi «en optimal surfeopplevelse».

Dette er ikke det eneste de har kopiert fra sine rivaler. I tidligere versjoner benyttet Qihoos nettleser en logo som lignet mistenkelig mye på logoen til Microsofts Internet Explorer, bare med grønn farge i stedet for blå.

Operas strategiske gjennomgang

Opera Software varslet allerede i august i fjor at styret hadde iverksatt en strategisk gjennomgang, etter at flere aktører skal ha vist interesse for å kjøpe hele eller deler av virksomheten. Gjennomgangen skulle være klar før utgangen av året, men 30. desember 2015 meldte selskapet at prosessen ikke var ferdig. Konklusjonen ble nå utsatt til fremleggelsen av neste kvartalsrapport. Tallene deres for fjerde kvartal og hele 2015-regnskapet blir presentert i morgen, tirsdag 9. februar.