Er Microsoft blitt snillere med Google?

Over og ut for Scroogled-kampanjen.

Er Microsoft blitt snillere med Google?
Slike lekre t-skjorter kunne man bestille fra Scroogled-butikken. Bilde: Microsoft

Microsoft er ikke fremmed for å være litt frekke mot sine konkurrenter og selskapet har blant annet kjørt en kampanje mot Google som ble kalt for «Scroogled». Med denne kampanjen prøvde Redmond-giganten å sette fokus på Googles mindre vellykkede strategier og andre glipper.

Microsoft har blant annet mobbet Google for dårlig personvern i Gmail, på grunn av påstått skanning av private eposter for å tilpasse annonsering mot enkeltbrukerne. De mobbet også praksisen med å la annonsørene betale for plassering i søkeresultater i Google Shopping. Det ble også rettet kritikk mot Google Play-butikken og Chromebook-initiativet, som Microsoft mente ikke var ordentlige datamaskiner.

Scroogle-progammet var omfattende - Microsoft satte inn annonser i TV-programmer, aviser, på nettet og andre kanaler, samt solgte effekter som t-skjorter, kopper og hatter med anti-Google-slagord.

Mannen bak kampanjen var Mark Penn, som blant annet hadde erfaring med å utarbeide strategier for både Bill og Hillary Clinton. Han kom inn i Microsoft i 2012 og satte i gang med PR-kampanjen mot Google.

I fjor ble Penn forfremmet til å bli Satya Nadellas nære rådgiver, noe som kan ha vært første steg i nedprioriteringen av denne type kampanjer.

Og nå ser det ut til at Scroogled er borte. Scroogled.com-nettsiden er inaktiv og fører til en annen Microsoft-adresse rettet mot profesjonelle brukere. Der skryter også Microsoft av sine produkter, med på en mindre aggressiv og mer proff måte.

Effektene selges heller ikke lenger på Microsofts nettside.

Det betyr ikke at Microsoft og Google er blitt bestevenner - selskapene har nettopp hatt en liten konflikt om Googles jakt på sikkerhetshull. Likevel, Satya Nadellas nye strategier for Microsoft kan også innebære en mykere tone mot andre storselskaper, noe som mange sikkert oppfatter som et tegn på modenhet.