Ericsson låner 6 milliarder av egne ansatte

Stockholm-børsen reagerte med et gjesp på beskjeden om at Ericsson låner seks milliarder svenske kroner av sine ansatte. I USA ville en slik melding satt fart i selskapsaksjen.

Stockholm-børsen reagerte med et gjesp på beskjeden om at Ericsson låner seks milliarder svenske kroner av sine ansatte. I USA ville en slik melding satt fart i selskapsaksjen.

Det var 14. august Ericsson tilbød alle sine ansatte å tegne konvertibler for inntil 150.000 kroner (SEK) per person til et maksimalt samlet beløp på seks milliarder SEK. Kursen settes den 18.-19. september (konverteringskursen beregnes med utgangspunkt fra en snittpris for Ericssons B-aksje mellom den 12. og 18. september) og konvertiblene skal betales i november.

Rent teknisk vil ofte en såpass stor emisjon senke kursen, men investorer - ikke minst i USA - bruker i stedet å reagere positivt når et selskap bestemmer seg for å styrke sin finansielle stilling på denne måten. Så ikke i Sverige: Stockholm-børsen reagerte verken med smil eller tårer på meldingen fra Ericsson, ifølge Dagens Industri (DI).

Det å tilby de ansatte en del av selskapets fortjenesteutvikling blir vanligvis også positivt mottatt av investorer - ikke minst i den sterkt konkurranseutsatte telekombransjen, som stadig slåss om de mest begavede ressurspersonene. Men ikke hos söta bror: På børsen falt Ericsson med en krone.

I følge en pressemelding fra Ericsson har styret i selskapet også besluttet å sette i verk et opsjonsprogram for 500 personer i ledelsen og andre nøkkelmedarbeidere. Detaljene i dette opplegget fastlegges først senere i høst.

Ericssons finansavdeling regner med at den annonserte emisjonen medfører en utspeding av aksjekapitalen på en til halvannen prosent med en foreslått løpetid på vel fem år.

Siste gang Ericsson tilbød sine ansatte konvertibler var for ti år siden. Da benyttet i underkant av halvparten av de ansatte seg av tilbudet, mens interessen utenlands var heller kjølig, skriver DI.

Til toppen