Et nytt og bedre PC-ratt

Et vanlig tastatur har 104 taster, men Microsoft og IBM har lagt til 10 nye. Nå kan du holde hendene på tastaturet når det skal gå virkelig fort.

Et vanlig tastatur har 104 taster, men Microsoft og IBM har lagt til 10 nye. Nå kan du holde hendene på tastaturet når det skal gå virkelig fort.

Er du av typen som må ha det siste og beste, er det bare å planlegge tur til butikken. Databransjen har nemlig forbedret det egentlig svært så gammeldagse tastaturet.

Trenden kommer fra bilbransjen - sett knapper på rattet for de viktigste funksjonene du bruker oftest. Så slipper du å flytte hendene når ting skal skje raskt. Racerbilkjørere har lenge hatt to knapper på rattet for å skifte gir og du kan nå montere fjernkontroll til stereoanlegget på rattet.

IBM og Microsoft har derfor utvidet dagens tastatur med 104 eller 105 knapper med en rekke hurtigtaster som nok vil få Internett-brukere til å smile.

Microsoft og IBM gir ordet "bokmerker" en ny betydning. Det finnes mange forskjellige programmer som hjelper deg å huske og hoppe til Internett-adresser du bruker ofte. Men intet slår en knapp du kan trykke på med fingeren.

De nye knappene kan enten brukes til å starte gitte programmer eller starte nettklienten din og hoppe rett til en angitt Internett-adresse eller et annet program.

Microsofts racerratt har syv programmerbare knapper over raden med F-taster. I tillegg får du tre taster som automatisk starter e-postprogrammet ditt, kalkulator eller setter maskinen din i dvalemodus. De vanligste kortkommandoene er nå også skrevet ned på tastaturet.

Microsofts tastatur kommer i en billigversjon (300 kroner) og en ergonomisk versjon (kr 600) med enten USB eller vanlig PS/2-plugg.

IBMs Rapid Access II Keyboard har fem ekstrataster som du kan programmere med en Internett-adresse eller et favorittprogram. I tillegg har IBM lagt inn WecScroll-taster som tillater brukerne til å rulle frem og tilbake gjennom nettsidene. Tastaturet har også flere fjernkontrolltaster for CD-spilleren.

Inkludert moms koster IBMs tastatur 400 kroner med enten USB eller vanlig PS/2-plugg.

Til toppen