Et øyeblikk var Apple nummer to

Seg forbi PetroChina i markedsverdi, og hadde bare Exxon over seg.

Et øyeblikk var Apple nummer to

Seg forbi PetroChina i markedsverdi, og hadde bare Exxon over seg.

De siste månedene har Apple-aksjen stort sett holdt seg godt over 250 dollar, og ingen bestrider selskapets status som verdens mest verdifulle IT-selskap, målt i markedsverdi.

Den siste IT-utfordreren, Microsoft, ble overtatt i mai. Med gårsdagens aksjekurs er Microsoft verdt 213 milliarder dollar, mot 263 milliarder dollar for Apple.

De eneste som er igjen av Apples utfordrere til tittelen verdens mest verdifulle selskap, uansett bransje, er oljeselskapene Exxon Mobil og PetroChina.

Finanstjenesten Bloomberg observerte i går at Apple en periode hadde passert PetroChina. Da aksjekursen nådde 292,76 dollar, sto markedsverdien i 267,5 milliarder dollar, to milliarder dollar mer enn PetroChina. Apple-kursen falt ut over ettermiddagen, og endte børsdagen med en markedsverdi litt under den kinesiske oljegiganten.

Jevn vekst i Apple-aksjen den siste måneden. Den grønne kurven nederst er snittkursen de siste 200 dagene.
Jevn vekst i Apple-aksjen den siste måneden. Den grønne kurven nederst er snittkursen de siste 200 dagene. Bilde: Wall Street Journal

Børsanalytikere virker generelt overbevist om at det bare er et spørsmål om tid før Apple legger også PetroChina bak seg.

PetroChina-aksjen har stort sett blitt notert til rundt 110 dollar det siste året, og det er ikke utsikter til noen større endring i noen retning.

Apple-aksjen har derimot oppført seg som en rakett. Kursen var 82 dollar ved årsskiftet 2008–2009, og stigningen har siden vært forholdsvis jevn. I går sluttet den på 288,92 dollar. Kursen er altså mer enn tredoblet på under to år.

Analytikerne som Bloomberg har oversikt over, spår i snitt at Apple-aksjen vil stå i 343 dollar innen 12 måneder. Analytiker Gene Munster i Piper Jaffray er blant de mest optimistiske, på Apples vegne. Han har revidert sin prognose for iPad-salget i år til 21 millioner enheter, fra 14,5 millioner, og tror Apple-aksjen kan nå 390 dollar.

Andre advarer at Apple – og Munster – undervurderer gjennomslagskraften til Googles Android-plattform.

    Les også:

Til toppen