BEDRIFTSTEKNOLOGI

Et rammeverk for offentlige komponenter

Microsoft .Net Framework, er som kjent kommet fritt tilgjengelig i beta. - Vi må tenkte nytt når webapplikasjoner skal snakke med hverandre, sier produktansvarlig Mark Anders til digitoday.no.

20. nov. 2000 - 14:04

Ideen som ligger til grunn for .Net Framework er at webapplikasjoner skal kunne utveksle tjenester, altså komponenter, med hverandre.

- Hittil har vi betraktet applikasjoner som helt lukkede, der vi som opphav eier alle komponentene, og ikke slipper andre til. Den tankegangen tok vi med oss til web. I dag gjøres stort sett alt på egne webtjenere, og klienten får tilgang til tjenestene gjennom html.

Marks Anders og Microsoft mener at xml og andre Internett-standarder åpner for en ny tankegang som kan gi et rikere tilbud av web-baserte tjenester og få fram nye tjenester langt raskere enn i dag. Produktet .Net Framework kan forstås som et rammeverk for denne nye tankegangen.

- Ved å etablere en standardisert måte for webapplikasjoner å snakke med hverandre, altså utveksle komponenter, åpner vi for en utvikling der tjenester fra et nettsted raskt kan tilbys også fra et annet nettsted. Vi kan betrakte komponentene som skal deles, som innkapslede tjenester, ferdig til bruk og selvbeskrivende. Nye tjenester bygges opp ved å hente innkapslede tjenester fra ulike steder, i tillegg til å tilby nye komponenter. Det blir som Lego-klosser med tjenester. Fra et teknologisk synspunkt kan samlede tjenester fortsatt leveres til klienten i form av html, mens utvekslingen mellom webtjenerne foregår i xml. Vi tror også at man etter hvert vil se mer ressurskrevende klienter som kan snakke xml med tjenere og med andre klienter.


Anders innrømmer at det samme kan gjøres gjennom andre teknologier, også helt uten Microsoft, for eksempel gjennom Perl og Linux.VisualState


Anders' poeng med klienter som utveksler xml med både tjenere og andre klienter, understreker et viktig trekk ved Microsofts strategiske tenking. Windows-selskapet er helt klar over at trådløse tjenester og tynne klienter, ned til mobiltelefonnivå, vil få stor spredning. Samtidig tror selskapet at det er et stort potensial i tjenesteutviklingen også for tyngre klienter, og at tynne klienter etter hvert kan tenkes å legge kraftig på seg. Ferske eksempler er lommemaskiner (PDA-er) med innebygget mobiltelefon, og flere prosjekter som tar sikte på å legge mer regnekraft, minne og programvare i lommemaskinene.

Microsofts visjon om offentlige og utvekslbare komponenter krever at komponentene retter seg etter bestemte standarder. Her kommer SOAP inn, "Simple Object Access Protocol", en forholdsvis ny standard som Microsoft og en rekke andre selskaper, blant dem IBM, ivrer for.

- Det må være mulig å be et nettsted for en beskrivelse av hvilke webtjenester det tilbyr. Det er oppgaven til en del av SOAP som er døpt Discovery. Webtjenesten må defineres i form av formater og meldinger. Det er rollen til SOAP Contract Language. Protokollen definerer ellers hvordan xml-meldingene skal utveksles. Selve SOAP er for øvrig bygget opp med utgangspunkt i standardiserte og åpne Internett-protokoller som xml, xsd, http og smtp.

Det kan synes besynderlig at et selskap som til de grader verner om sin kode, ivrer for en framtid der kode utveksles fritt. Poenget er at dette ikke gjelder kode generelt, men kode som bærer tjenester på web. Eksempler som Anders og andre i Microsoft viser til, er gjerne svært nøkterne og realistiske. Gjengangeren er en reisetjeneste rettet mot en bestemt målgruppe, der man innhenter bestilling av fly, hotell og leiebil fra et vell av andre nettsteder, og beskrivelser av severdigheter og gjøremål fra nok et vell av andre nettsteder, og presenterer dem samlet med tilleggstjenester rettet spesielt mot målgruppen. Det er ikke så vanskelig å forestille seg hvordan denne modellen kan anvendes i et utall nisjer. En forsmak er gitt for lengst i form av tjenester som lar deg søke gjennom Internett-dokumenter med flere populære søkemotorer samtidig.

- .Net Framework vil gjøre utviklerne mer produktive, samtidig som systemene deres blir mer pålitelige og enklere å sette i produksjon, oppsummerer Anders.

Detaljene i dette er lagt ut på Microsofts utviklernettsted Microsoft Developer Network, som også tilbyr den første beta-utgaven av .Net Framework til gratis nedlasting. Det er spesielle ordninger for sikkerhet, for skalerbarhet, for ytelse og så videre. Det bør til slutt også nevnes en egenskap kalt Common Language Runtime, som gjør det mulig for utviklerne å lage komponenter i det språket de føler passer best for den aktuelle oppgaven, med visshet om at det ikke vil få noen negative følger for samspillet med andre komponenter, uansett hvilket språk disse er skrevet i.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.