BEDRIFTSTEKNOLOGI

Et tastetrykk stoppet Fellesdata

digitoday.no kan avsløre akkurat hva som stoppet halvparten av bankene i Norge. Et tastetrykk var alt som skulle til.

7. aug. 2001 - 09:24

Etter det digitoday forstår var det verken hackere eller feil i utstyr fra leverandørene som veltet EDB Fellesdata AS og dermed bankforbindelsen til halvparten av bankkundene i Norge. digitoday.no har fra tre uavhengige kilder fått samme forklaring. En av kildene står selskapet nært, men forklaringen om den triste feilen har spredd seg i bransjen.

Til tross for alle backupsystemer og sikkerhetsrutiner, skulle det bare et tastetrykk til for å stoppe den store databedriften.

Dette skal ha skjedd:

Det er nok en eller to ansatt i EDB Fellesdata som er svært lei seg om dagen. For til digitoday sier kildene at feilen oppsto da man skulle installere 288 eller 280 nye harddisker i de store Hitachi-lagringsskapene som driver banksystemene. Da diskene var fysisk koblet til, skulle de klargjøres med en "slette og klargjør"-kommando.

Men den eller de som skulle gjennomføre prosessen trykket feil og slettet/klargjorde 288 eller 280 eksisterende disker som var fulle av bankdata, har digitoday.no fått vite.

Etter hva digitoday.no forstår var det filtabellen på diskene som ble slettet, men selv om dataene fremdeles ligger på diskene, er det et svært møysommelig arbeid å gjenopprette all informasjon.

EDB Business Partner-sjef Bjørn Trondsen sier til Dagens Næringsliv at man nå vurderer om det er grunnlag for å saksøke selskapets IT-leverandører. Men dette kan bli svært vanskelig dersom det er en ren brukerfeil som har veltet datasystemene.
IBM, Hitachi og de andre maskinvareleverandørene til EDB Fellesdata kan derfor trolig puste lettet ut.


Hos EDB Fellesdata holdes imidlertid kortene fremdeles tett inntil brystet:

- Vi skal oritentere våre kunder først før vi vil kommentere årsakssammenhengene. Sammen med kundene våre vil vi bli enige om hvordan og når vi vil offentliggjøre informasjon, sier Jon Arne Haugerud, viseadministrerende direktør i EDB Fellesdata til digitoday.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.