JUSS OG SAMFUNN

EU-etterforskere anbefaler sak mot Intel

EUs etterforskere anbefaler at det reises sak mot Intel for ulovlige tiltak mot AMD.

17. jan. 2007 - 09:54

EU-kommisjon har etterforsket Intel for påstått misbruk av markedsmonopol siden september 2000 da AMD leverte en formell klage. Siden i fjor sommer har det kommet klare tegn på at etterforskerne ville anbefale en formell sak. Ifølge Wall Street Journal leverte etterforskerne i går en formell anbefaling om en monopolsak tilsvarende den mot Microsoft.

Anklagene går ut på at Intel skal ha presset PC-leverandørene til ikke å inngå, eller kun inngå begrensede avtaler med AMD. De mest «AMD-frie» skal ha oppnådd betydelige rabatter på Intel-prosessorer ved å føye seg.

Ifølge avisas kilder, har etterforskerne diskutert hvorvidt rabattene først og fremst har vært til fordel for brukerne – ved å gjøre PC-er billigere – eller til ulempe – ved at Intel slapper av i forhold til produktutvikling og begrenser tilgangen til konkurrerende produkter. Bevismaterialet skal ha gitt størst hold til det siste argumentet.

Det er nå opptil EUs konkurransekommissær Neelie Kroes å avgjøre hvorvidt det faktisk skal reises sak mot Intel. Hun skal ha bedt om mer informasjon. Dersom hun går inn for å reise sak, må hun redigere et formelt dokument kalt «statement of objections» – erklæring om innvendinger – som klargjør hvordan EU mener Intel har brutt loven. Intel skal så avgi et skriftlig svar. Deretter blir det en lukket høring. De mulige straffetiltakene er de samme som mot Microsoft: bot og pålegg om bedring. Prosessen kan ta mange år.

I USA har myndighetene avvist å føre en tilsvarende monopolsak mot Intel. I juni 2005 anla AMD derfor et privat søksmål mot Intel. Dette søksmålet er fortsatt i innledningsfasen. I Japan i mars 2005 inngikk Intel et forlik med myndighetene, og endret forretningspraksis, uten å innrømme skyld. I Korea har Intel vært etterforsket siden august 2005.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.