JUSS OG SAMFUNN

EU i stampe mot Microsoft

EUs advokater ble kjørt hardt under høringen om Microsofts anke mot monopoldommen.

26. apr. 2006 - 09:53

I dag er tredje dag i høringen der 13 EU-dommere skal sette seg inn i Microsofts ankesak mot monopoldommen som EU-kommisjonen avsa i mars 2004.

    Les også:

Anken gjelder to forhold: Pålegget om å tilby en klientutgave av Windows uten integrerte mediespiller (Windows Media Player), og pålegget om å gi konkurrentene innsyn i Windows-grensesnittene mot annen programvare.

De to første dagene gikk til det første pålegget. Microsoft ønsker å slippe å lage Windows XP N, versjonen uten Media Player som tilbys det europeiske markedet. Microsoft opplyste at ingen PC-leverandør har hittil levert en eneste maskin, verken bærbar eller stasjonær, med XP N, og at det samlede salget hittil er 1 787 eksemplarer.

Problemet for Microsoft, er at dersom EU-kommisjonen får medhold, vil neste utgave av Windows, Vista, få alvorlige juridiske problemer.

Vista integrerer en rekke nye funksjoner som i dag dekkes av Microsofts konkurrenter, blant annet innen sikkerhet og søk. Et internasjonalt konsortium – European Committee for Interoperable Systems (ECIS) – har på vegne av blant annet IBM, Oracle, Red Hat og Sun allerede klaget systemet inn for EU.

Inntrykkene fra byråenes og dagsavisenes referater fra de to første dagene, er at Microsoft har hevdet seg bra, og at EU-advokatene har hatt problemer med å virke overbevisende. De lot seg blant annet vikle inn i en sammenlikning mellom operativsystemer og biler, der det ikke var vanskelig for Microsoft å få gjennomslag for at det er helt naturlig å gjøre mer og mer utstyr til standard, og ikke kreve at kunden kjøper klimaanlegg, fartsholder, sigarettenner og bilradio fra en tredjepart.

Problemet for EU er at det prinsipielt er vanskelig å argumentere for at myndigheter skal kunne påvirke hvordan et selskap skal utforme sine produkter. På den andre siden er det vanskelig for Microsoft å avfeie kjensgjerningene: To tidligere markedsledende selskaper, Netscape og RealNetworks, har allerede gått dukken eller fått alvorlige problemer fordi Microsoft har utvidet Windows til å omfatte funksjonaliteten som deres applikasjoner sto for. Denne formen for konkurranse er ulovlig i mange land, ikke bare EU. Utkonkurreringen av Netscape er kjent ulovlig i USA, selv om straffetiltakene der har vært langt mildere enn de europeiske.

Forhandlingene i dag skal dreie seg om pålegget om å gi konkurrentene innsyn i hvordan Windows forholder seg til andre programmer.

Microsoft ventes å gi et helhjertet forsvar for vern om åndsverk, mens EU vil argumentere for at Microsoft ikke har anledning, i henhold til konkurranselovgivningen, og hindre konkurrentene fra å få innsynet de trenger for å lage applikasjoner og nettverksløsninger som kan utfordre Microsofts egne.

Høringen varer ut fredag. Dommerne ventes ikke å komme med noen kjennelse før tidligst rundt årsskiftet. Deres kjennelse blir ikke endelig: Det vil fortsatt være mulig for begge parter å anke videre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.