EU-krav gir billigere bredbånd

EU vil pålegge teleselskaper over hele Europa å åpne sine linjer for konkurrentene. Telenor vil bli presset til å senke prisene på sine bredbåndstilbud.

EU vil nå pålegge teleselskaper over hele Europa å åpne sine linjer for andre selskaper. Telenor vil bli presset til å senke prisene som konkurrenter som NextGentel og Catch betaler. Billigere surfing er resultatet.

Det skriver vår søsterpublikasjon DinSide

Bakgrunnen er arbeidet med EUs nye telelov, som skal omfatte all elektronisk kommunikasjon. EU har i dag lansert et utkast til denne loven.

EUs overordnede mål er å øke konkurransen. De vil derfor ha slutt på at enkeltselskaper dominerer for mye i et marked.

Virkemiddelet er fjerne gigantselskapenes mulighet til å ta ågerpriser for leie av Internett-linjene. EØS-avtalen gjør at dette vil gjelde også i Norge.

- Dette kan bety at Post- og teletilsynet kan pålegge dominerende selskaper, for eksempel Telenor, å senke disse prisene, sier Eva Hildrum, ekspedisjonssjef i post- og teleavdelingen i Samferdselsdepartementet.

Både NextGentel og Catch Communications har lenge hevdet at de betaler for mye for leie av Telenor-linjene. De leier nemlig linjene av Telenor på kommersielle vilkår, og betaler priser deretter.

Den nye Teleloven, som skal behandles og vedtas i Stortinget før sommeren, vil gi slike mindre selskaper bedre vilkår i konkurransen om kundene. Men det er ikke snakk om sterkere regulering.

- Det kan kanskje virke slik, men realiteten er at EU vil regulere Internett-markedet på kort sikt for å etablere en reell konkurranse på lang sikt. Du kan si det slik at EU vil regulere i overgangsperioden, sier Hildrum.

Les hele saken hos vår søsterpublikasjon DinSide

;