FORBRUKERTEKNOLOGI

EU-parlamentet stemte for felles mobillader

EU-parlamentet godkjente tirsdag en ny lov som krever at alle mobiltelefoner og andre typer forbrukerelektronikk har samme type ladeutstyr.

Den ny loven sier at USB-C, som i dag brukes i Android-telefoner, skal bli felles ladestandard for alle typer smarttelefoner, nettbrett, kameraer og hodetelefoner i EU fra 2024.
Den ny loven sier at USB-C, som i dag brukes i Android-telefoner, skal bli felles ladestandard for alle typer smarttelefoner, nettbrett, kameraer og hodetelefoner i EU fra 2024. Foto: Colourbox
4. okt. 2022 - 14:28

Loven sier at USB-C, som i dag brukes i Android-telefoner, skal bli felles ladestandard for alle typer smarttelefoner, nettbrett, kameraer og hodetelefoner i EU fra 2024.

Forbrukere skal også ha muligheten til å kjøpe produkter og ladeutstyr separat.

Det første forslaget om en felles ladestandard i EU ble fremmet allerede i 2009. Presset mot selskapene økte i 2014, men har altså ikke gitt resultater før nå.

Teknologigiganten Apple, som har eget ladeutstyr til sine produkter, har sterkt motsatt seg planene om en felles ladestandard, med henvisning til at det vil bidra til forsøpling.

EU-kommisjonen har på sin side anslått at 11.000 tonn ladere kastes i søppelet hvert år.

Avstemningen i EU-parlamentet følger en enighet mellom parlamentet og de 27 medlemslandene i juni. Loven skal formelt godkjennes av EUs energiministre senere denne måneden, før den trår i kraft i 2024.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.