JUSS OG SAMFUNN

EU-topp støtter Norge i kampen mot iTunes

EUs forbruker-kommisær melder seg på den norske kampen mot Apples iTunes og iPod-spillere.

12. mars 2007 - 08:25

Meglena Kuneva er EU-kommissær for forbruker-spørsmål, og leder arbeidet med å harmonisere medlemslandenes forbrukervern med åtte EU-lover som styrer forbrukeres rettigheter i handel som krysser medlemslandenes grenser.

I et intervju med det tyske magasinet Focus før helgen kommenterte Kuneva den pågående striden mellom Apple på den ene siden, og Norge, Danmark, Finland, Sverige, Frankrike og Tyskland på den andre, om hvorvidt Apple-butikken iTunes har rett til å selge musikk som bare kan spilles på Apples egen mediespiller iPod, og ikke på bærbare mediespillere fra andre leverandører.

Kuneva sa hun mener at forbrukere ikke bør låses til iPod når de handler på iTunes, og at dette forholdet må endres. Hun sa også at bransjen trenger konkurransepreget prising og ensartede salgsavtaler. Hun mener også at forbrukere må nyte godt av en angreperiode når de handler digitalt innhold. Han sa i intervjuet at hun vil diskutere disse ideene i Brussel seinere denne uken.

Det norske Forbrukerombudet gikk ut tidlig i fjor med kritikk av bindingen mellom iTunes og iPod. Apple nektet å bøye seg, og saken sto lenge i stampe, helt til det norske Forbrukerombudet fikk med seg forbrukermyndighetene, først i andre nordiske land, så i andre EU-land. Nå har Apple Norge frist til 1. oktober med å etterkomme kravet om at iTunes-musikk også må kunne spilles på andre mediespillere enn Apples egen iPod.

Telegrambyrået Reuters sier Apple hittil ikke har villet kommentere utspillet til EU-kommissæren.

Reuters har kontaktet en talsperson for EU-kommisjonen som sier at Kuneva er riktig gjengitt i Focus, men legger til at forbruker-kommissærens synspunkter er hennes personlige, og at de ikke gjenspeiler kommisjonens formelle standpunkt.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.