Eva Joly engasjerer seg i Assange-saken

Mener hun har funnet en løsning på den fastlåste situasjonen.

Eva Joly engasjerer seg i Assange-saken
VERRE ENN FENGSEL: Evy Joly holder pressekonferanse i Stockholm i dag. Der vil hun legge frem et forslag til løsning for den fastlåste situasjonen til Julian Assange, som sitter innesperret i Ecuadors ambassade i London. Bilde: LCHAM/SIPA, Corpis/Splash News/All Over Press

Eva Joly mener hun har funnet en løsning på den fastlåste striden om utlevering av WikiLeaks-leder Julian Assange til Sverige. Men verken Sveriges justisminister eller riksadvokat vil møte henne.

Den norskfødte EU-parlamentarikeren, som har vært både presidentkandidat og korrupsjonsjeger i Frankrike, vil legge fram forslaget under en pressekonferanse i Stockholm torsdag.

– Jeg har hele tiden håpet at det solide svenske rettsvesenet vil finne en løsning på denne saken, med sin sterke respekt for menneskerettigheter og ytringsfrihet. Men årene går, og Assange sitter fortsatt på Ecuadors ambassade i London, sier Joly til NTB.

Høsten 2010 ble Assange anmeldt for voldtekt og overgrep mot to kvinner i Sverige. Assange reiste til Storbritannia og nektet å reise tilbake til Sverige i frykt for at han ville bli utlevert til USA. Siden den gang har svenske påtalemyndigheter avvist muligheten for å avhøre Assange i Storbritannia. Assange har på sin side søkt tilflukt i Ecuadors ambassade etter at britisk rettvesen besluttet at han skulle utleveres til Sverige. Dermed står saken på stedet hvil.

– Prestisje

Joly mener at det er fullt mulig å avhøre Assange uten at han forlater ambassaden i London. En av årsakene til at ingenting skjer, er at det har gått prestisje i saken, framholder hun.

– Jeg vil at denne rettsprosessen skal gå sin gang. Enten må saken henlegges eller så må han dømmes, sier Joly, som understreker at hun ikke tar stilling til om Assange er skyldig i overgrep eller ei.

Denne uken er Joly i Stockholm i et forsøk på å få svenske myndigheter til å få fart på saken, men responsen har vært laber. Både justisministeren, riksadvokaten og statsadvokat Marianne Ny, som leder etterforskningen mot Assange, har takket nei til å møte henne.

– De opplever sikkert at jeg blander meg inn i noe jeg ikke har noe med å gjøre, men der tar de feil. Menneskerettigheter angår oss alle, sier Joly.

Møttes på Island

Joly møtte Assange første gang på Island da hun jobbet med å etterforske de islandske bankkonkursene i kjølvannet av finanskrisen i 2008. For en måned siden oppsøkte hun ham på Ecuadors London-ambassade.

– Han har snart sittet innesperret i to år. Han får aldri frisk luft og møter svært få mennesker. Dette er en verre tilværelse enn å sitte i fengsel, mener Joly.

Svenske påtalemyndigheter har avvist at det er noen fare for at Assange kan bli utlevert til USA fra Sverige. Det er ikke Joly enig i.

– Aktor Marianne Ny vet ikke hva den svenske regjeringen vil gjøre, sier Joly.

Hun tviler sterkt på at Sverige vil greie å avslå en eventuell utleveringsbegjæring fra USA.

Snowden-parallell

For å underbygge dette viser hun til hvordan flyet til Bolivias president Evo Morales ble tvunget til å lande i Østerrike i fjor sommer etter at en rekke europeiske land stengte sine luftrom fordi de trodde amerikaneren Edward Snowden var om bord.

Snowden befinner seg nå i Russland etter å ha avslørt USAs masseovervåking av nett- og telefontrafikk. Amerikanske myndigheter har siktet ham for spionasje og krevd ham utlevert.

– Jeg tviler på at Sverige vil stå imot en amerikansk begjæring om å få Assange utlevert når verken Frankrike, Tyskland, Italia, Spania eller Østerrike la seg flate i denne saken, sier Eva Joly.

Hun mener også det er en reell fare for at Assange risikerer å bli tiltalt for brudd på USAs terrorlover, noe som i verste fall kan bety livsvarig fengsel eller dødsdom. (©NTB)

    Les også:

Les mer om: