Explorer på norsk - med barnevakt

Microsoft-maskineriet har allerede rullet fram en norsk versjon av Internet Explorer 3.0. Vi har tittet på det nye produktet, og aner stadig klarere konturene av en bekymringsfull fremtid for Netscape.

Microsoft-maskineriet har allerede rullet fram en norsk versjon av Internet Explorer 3.0. Vi har tittet på det nye produktet, og aner stadig klarere konturene av en bekymringsfull fremtid for Netscape.

Microsoft lanserte torsdag en fornorsket versjon av Internet Explorer 3.0. Det er bare ett år siden versjon 1.0 kom sammen med Windows 95 plusspakke, og fra å være en funkjonell, men funksjonsfattig nettleser, fremstår versjon 3.0 i dag som et meget omfattende program. Man skimter konturene av Office 97 når man kan dra et Word-dokument inn i nettleseren.

Nyheter i versjon 3.0 er bl.a støtte for animerte gif-filer og støtte for multimedia-filer. Dersom du klikker på en link til en video-fil i .AVI eller QuickTime-format, begynner avspillingen av filen mens filen hentes. IE 3.0 støtter både MPEG, AVI, MOV og QuickTime videoformater. På lydsiden er det støtte for WAW, MIDI; AIFF, AU og MPEG.

Microsofts ActiveX-teknologi gjør installasjon av "plug-ins" til en enkel sak. Dersom du kommer til en side som krever et tillegg, får du spørsmål om du vil hente det, og svarer du "ja", hentes tillegget ned og er klart til neste gang. De som har hentet "plug-ins" tidligere, vet at det kan være en kronglete prosess, hvor man må lokalisere filen som skal hentes, hente den, og så installere den før den virker.

Arkitekturen i IE 3.0 består av et sett med ActiveX-kontroller, noe som gjør at programmerere kan bygge inn internettfunkjonalitet i alle applikasjoner ved å bruke IE som en ActiveX-kontoll. IE kan også utnytte en hvilken som helst annen ActiveX applikasjon. Den komponentbaserte arkitekturen gjør at man kan få flere funksjoner uten å endre hele koden, og ved oppgraderinger trenger brukeren bare å hente tillegget, og trenger således ikke hente hele pakken hver gang.

Internet Explorer har egen epost -og newsleser. Microsoft Mail/News har full HTML-støtte, slik at brukeren kan skrive og lese post i HTML-format. En internettadresse blir automatisk til en link, slik at man kan klikke på den i postleseren, og åpne stedet i nettleseren.

Andre nyheter er Cascading Style Sheets (CCS) - som skal gi desktop publishing muligheter til nettet. Med CCS får man bl.a. full font-kontroll, og kan bruke typografiske måleenheter. Man kan også bruke bakgrunnsfarge (eller bilde) i tabeller og avsnitt.

For administratorer vil Internet Explorer Administration Kit være interessant. Med dette kan man sette opp en distribusjonspakke hvor man kan ha selskapets logo, interessante bokmerker, og verktøylinjer. Instillinger for postserver, porter, proksier etc. kan settes slik at når brukeren installerer denne pakken, følger alle innstillingene med.

Foreldre som er bekymret for at barna skal få tilgang til upassende stoff på internett vil også sette pris på mulighetene til å begrense barnas tilgang til bestemte steder. Både språk og innhold kan benyttes som kriterier.

Til toppen