JUSS OG SAMFUNN

F.UK OFF!

NRK startet sin nye storserie om moter denne uken. Jeg har lyst til å følge opp med å slå et slag for "virkelige moter for virkelige mennesker". På nett.

Nina Furu
10. mars 1999 - 10:43

Denne uken startet NRK sin nye storserie om moter i det 20. århundre. Selv passet jeg nøye på å få med meg programmet, men ble sittende igjen med en litt vammel følelse. Var det bare jeg som følte at moteskaperne i programmet kunne trenge en aldri så liten "reality check"? Det er tross alt KLÆR vi snakker om … moter er kanskje både morsomt og interessant, men det er tross alt ikke fullstendig avgjørende for verdens utvikling. Eller er det jeg som har gått glipp av noe?

At haute couture for lengst har forlatt planeten jorden, er det vel få som er uenige i. De uhyrligheter i tekstil som hver sesong passerer nedover catwalk'en drapert omkring en og annen supermodell, har lite til felles med de plaggene vi faktisk trer over hodet om morgenen. Dette vet til og med moteskaperne selv, så allerede innen de styrtrike fruene får sine couture-modeller levert, er plaggene alltid endret i forhold til catwalk-utgaven. Splitter er sydd litt igjen, skjørtelengder senket osv.

Og innen trendene har filtrert ned til kjedeforretningene, er det heldigvis skjedd enda flere slike forandringer. Når trenden er kommet så langt at den er tatt opp av Hennes & Mauritz, er det til og med så jeg kan kjøpe klærne selv. Og bra er dét! - For når en kjole kan få selv Linda Evangelista til å se tantete ut (og det var det mange av kolleksjonene som gjorde sist høst), har vi andre ganske små sjanser til å ta oss ut til vår fordel.

Men la meg komme til poenget: Jeg tenkte at jeg skulle anbefale deg et nettsted som selv bruker slagordet "Real Fashion for Real People". Det skal du selvfølgelig ta med en liten klype salt, for det er fortsatt moter vi snakker om, og det er lite som er "Real" på den fronten. Men det er morsomt, det er moderne, og det har et respektløst sideblikk på moteverdenen som jeg har stor sans for.

Sminket kvinne.
Et par kunstige øyenvipper, litt sort kajal og voila!
Ung kvinne

Det er, med andre ord, F.uk!

F.uk står for Fashion UK, og det aggressive navnet er ikke tilfeldig valgt. London-mote er fremdeles gatemote, slik det har vært siden Mary Quants tid. Det vil altså si at dette er punk-inspirert, og i senere tid naturligvis klubbscene-inspirert. Men det er faktisk Ekte. I hvert fall i den forstand at dette er moter som springer ut av hva folk faktisk finner på å ta på seg. Ikke ut fra en eller annen moteskapers mer eller mindre forkvaklede visjoner.

På F.uk finner du en "trendwatch"-seksjon som er en av de aller beste jeg vet om. Så meget mer som den faktisk identifiserer trender i motebildet (som du lett kan kopiere hvis du ønsker), fremfor å fokusere på enkeltkolleksjoner (som du uansett ikke har råd til - hvis du i det hele tatt kunne hatt på deg de aktuelle plaggene).

F.uk har også en skjønnhets-seksjon (klikk på "Beauty") som identifiserer "must-have" nye produkter lenge før du kan lese om dem i Cosmopolitan. Dessuten får du massevis av konkrete sminketips, bl.a. om hvordan du kan oppnå effekter som er aktuelle i motebildet akkurat nå.

Med andre ord er fokus på hva du kan gjøre selv, med de midlene du måtte ha for hånden. Og til motebransjen som sådan, er budskapet dermed: F.uk off!

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.