JUSS OG SAMFUNN

Få klager på frekke domenenavn

De kaprer nettadresser med kjente varemerker og det er få som klager.

Å registrere nettadresser med stavenavn er et kjent triks i USA som nå ser ut til å spre seg til Norge - og det er i utgangspunktet fritt fram. Det viser en serie registreringer av adresser som wwwpostbanken.no og wwwnordea.no.

Domenebestilleren håper at folk skal glemme å taste inn punktumet mellom www og navnet på banken. Målet er trolig ikke hacking, men å vise reklame overfor brukere som taster feil. Og Google gjør reklame-salget enkelt - man kan koble seg opp til Google og få servert søkestikkord-annonser fra dem automatisk.

Hos Norid, administratorene av de norske nettadressene er det fritt fram - det er ingen begrensninger for hva man kan registrere av nettadresser (domenenavn).

I alt 326.865 domenenavn er blitt registrert hos men det har kommet inn overraskende få klager på misbruk av domenenavn. Uninett Norid har tilsammen mottatt 130 klager, hvorav bare 75 saker har gått videre til klagenemnda og blitt behandlet der.

Bildet under viser nettsiden man får visst når man taster inn wwwnordea.no. Søkeord-annonse fra Google ligger på midten.

Ifølge Unni Solås i sekretariatet for domeneklagenemnda i Uninett Norid, har 47 av de 75 klagene fått medhold.

- Mange blir enige om en løsning seg imellom, mens 75 aktører har altså valgt å kjøre klagen helt fram til klagenemnda, sier hun til digi.no.

En grunn til at mange ikke orker å ta bryet med å klage kan være at det koster klageren 3.440 kroner som er fire ganger rettsgebyret. Selv om klageren får medhold, blir ikke saksomkostningene dekket.

Sikkerhetsansvarlig Gunnar Øverberg i DnB Nor Bank er blant dem som reagererer sterkt på hvor enkelt det kan være å misbruke domenenavn.
Nokså overraskende fant han ut at domenet til Norges største bank, var opprettet under et nærmest identisk adresse: wwwdnbnor.no. Forskjellen var ganske enkelt at den nye eieren har kuttet ut punktum etter www.

Også en rekke andre domenenavn er opprettet etter kjente næringsvirksomheter i Norge, som wwwpostbanken.no, wwwfinnenvenn.no wwwnordea.no og wwwnorwegian.no. En annen vri er endre litt på stavelsen, som for eksempel registreringen youtobe.no, tiket.no eller dnbn.no.

Solås medgir til digi.no at det finnes ingen begrensninger for hva man kan registrere, og at det er fritt fram for domenehaiene så lenge tredjepart ikke reagerer. Så lenge det ikke er www.no eller misbruk av reserverte navn som kongen og statsråd, kan man bruke både trippelw eller to w uten punktum på nærmest identiske domenenavn.

Øverberg er overrasket over at Norid ikke tar et mer proaktivt ansvar, og sier nei til registrering av mistenkelige domenenavn.

Men klagen kan ha virket allerede for Øverberg, for det nye domeneavnet er plutselig ikke lenger tilgjengelig, forteller han til digi.no.

Her kan du slå opp og sjekke norske domeneadresser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.