Få video med DVD-kvalitet på mobilen

En ny Nvidia-brikke gir mobiltelefoner grafikk og video-muligheter som slår det mange har i PCen sin.

Få video med DVD-kvalitet på mobilen

En ny Nvidia-brikke gir mobiltelefoner grafikk og video-muligheter som slår det mange har i PCen sin.

Nvidia avduket i dag grafikkprosessoren GoForce 5500, beregnet for håndholdte enheter, inkludert mobiltelefoner. Grafikkbrikken skal ifølge selskapet bringe mye funksjonalitet som til nå har vært begrenset til større enheter, blant annet spillkonsoller, hjemmeunderholdningssystemer og digitale kameraer. Dette inkluderer 3D-grafikk i D1-oppløsning (700 X 480 (NTSC) og 720 X 576 (PAL), surroundlyd og muligheten til å ta flere fotografier i serie med korte mellomrom. Bildene kan ha en oppløsning på inntil 10 megapiksler.

Den nye grafikkprosessoren skal kunne spille av videoformater som H.264, WMV9 og MPEG-4. Prosessoren skal også kunne kode til MPEG-4 i D1-format med inntil 30 bilder i sekundet. Brikken skal være kompatibel med mobile TV-standarder som DVB-H, ISDB-T og DMB.

Dette åpner for nye muligheter, for eksempel å koble mobilen til TVen og bruke mobilen som TV-dekoder.

Fordi mobilen blir stadig kraftigere og har trådløst nett, arbeider Microsoft med planer om å la folk bruke mobilen og en større skjerm som en enkel PC.

I forhold GoForce 4800, forrige generasjon av grafikkprosessoren, skal GoForce 5500 har oppnådd tre ganger så høy ytelse i fyllingsratetesten for enkeltteksturer i 3DMark Mobile 06. Nvidia oppgir at den maksimale fyllingsraten er 200 millioner piksler i sekundet. Brikken kan dessuten tegne 2,67 millioner triangler i sekunder.

Minnegrensesnittet mot det interne SRAM-minnet har 128 bits bredde. Dette minnet er på 640 kB. Brikkene leveres med en to eller åtte megabytes minnemodul i tillegg, som er tilgjengelig gjennom et 32 bits grensesnitt. Dessuten vil det finnes en versjon av prosessoren, XT, som ikke leveres med egen minnemodul, men som i stedet støtter inntil 32 MB eksternt minne.

3D-motoren kan leveres bilder opp til XGA-oppløsning (1024x768).

GoForce-familien har, i motsetning til de fleste andre grafikkløsninger, også innebygd støtte for lyd. Nytt skal være støtte for surroundlyd, samt kryssfading og flerstrømsteknologier, som skal være med på å hindre pauser mellom sanger og brå overganger når ringetonen aktiveres.

GoForce 5500 støtter avspilling av lydformatene AMR NB og WB, AAC, AAC LC, HE-AAC (AAC+) og AAC+ Enhanced, MP3, WMA, WAV og PCM, Real Audio 8,9 og 10, samt Bluetooth SBC.

Dessuten kan den kode om til AMR NB (12,2 kb/s) og WB (23,5 kb/s), AAC LC (128 kb/s), MP3 (320 kb/s) og Bluetooth SBC.

Brikken har støtte for SP-MIDI, DLS og XMF med inntil 64-stemmers polyfoni ved 22 kHz. Dessuten støtter den en rekke lydeffekter, inkludert stereoutvidelse, utjevning, støykansellering og akustisk ekkokansellering.

Dessuten har brikken innebygd støtte for bildeprosessering og skal dessuten kobles til en TV eller annen ekstern skjerm.

Mer informasjon om spesifikasjonene finnes på denne siden .

Nvidia forventer at en rekke store leverandører vil lansere produkter basert på GoForce 5500 før jul i år.

Til toppen