– Facebook bygger kjempeanlegg i Danmark

Blir enda større enn IT-gigantens megasentral i svenske Luleå.

Facebook skal ha sikret seg en tomt på 0,5 millioner kvadratmeter i danske Odense. Tomta skal huse IT-gigantens hittil største datasenter i Skandinavia. Illustrasjonsbilde.
Facebook skal ha sikret seg en tomt på 0,5 millioner kvadratmeter i danske Odense. Tomta skal huse IT-gigantens hittil største datasenter i Skandinavia. Illustrasjonsbilde. (Foto: Facebook)

Blir enda større enn IT-gigantens megasentral i svenske Luleå.

Facebook skal bygge et enormt datasenteranlegg i Danmark. Det melder Fyens Stiftstidende.

Nyheten føyer seg inn i rekken av IT-giganter som har valgt våre naboland, på tross av regjeringens kutt i elavgift og uttalte ambisjoner om å bygge opp en større datasenternæring i Norge.

I tur og orden har Google, Facebook og Apple valgt å etablere sine megadatasentraler i Finland, Sverige og Danmark.

Unntaket så langt er IBM, som valgte å etablere sitt første nordiske skydatasenter i Digiplex sitt anlegg på Fet utenfor Oslo, der også Evry er leietaker - men dimensjonene her er uansett er langt mindre enn de nevnte installasjonene i våre naboland.

– Milliardinvestering

Facebook skal ifølge avisens opplysninger bygge tre store serverhaller og flere tilhørende bygg, som samlet vil oppta 184.000 kvadratmeter rett sør for Odense, Danmarks tredje største by.

Dette blir en milliardinvestering som forventes å skape 1.200 arbeidsplasser i anleggsperioden, ifølge lokalavisen.

De forventer også et betydelig antall varige arbeidsplasser i fortsettelsen, både direkte på datasenteret og mer indirekte. Avisa skriver at det samlet er snakk om tusener av arbeidsplasser.

Facebook skal føre opp tre digre datahaller på den 50 hektar store tomta, som ligger i næringsområdet Tietgenbyen sør for Odense, ifølge lokalavisen. Faksimile.
Facebook skal føre opp tre digre datahaller på den 50 hektar store tomta, som ligger i næringsområdet Tietgenbyen sør for Odense, ifølge lokalavisen. Faksimile. Bilde: Miljøkonsekvensanalyse august 2015, Cowi

Anleggets maksimale effektbehov oppgis å være på 130 megawatt. Legger vi regnestykket med 30 varige arbeidsplasser per 1 MW strømforbruk til grunn, slik norske Green Mountain gjør for sin datasentervirksomhet, så tilsvarer det 3.900 årsverk.

Større enn kjempeanlegget i svenske Luleå

Byggherren heter Cassin Networks Aps, som har kjøpt en næringstomt på 50 hektar (506.200 kvadratmeter) fra Odense kommune for 68 millioner danske kroner.

I virkeligheten er dette et stråselskap for Facebook, ifølge Fyens Stiftstidende. Detaljer om byggeplanene fremgår av en miljøkonsekvensutredning fra i fjor.

Det skal føres opp to datasentre på hver cirka 26.500 m2 , samt ytterligere et tredje datasenter på cirka 39.000 m2, viser utredningen.

Hver av de tre bygningene er videre inndelt i fire interne datahaller, som skal ha hvert sitt kjøleanlegg og diesel-baserte nødaggregat.

De 12 hallene vil totalt ha et datasenterareal på cirka 92.000 m2. Dette er enda større enn datasenteret Facebook har bygget i svenske Luleå, som består av 84.000 kvadratmeter fordelt over tre bygg.

Les kommentar:  Norge ble attraktivt for IT-gigantenes datasentre, bare ikke helt slik vi trodde

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)
Til toppen