SIKKERHET

Facebook delte brukerdata med flere titalls store selskaper

Facebook, Mark Zuckerberg
Facebook, Mark Zuckerberg Foto: AP / Steven Senne/ NTB scanpix.
3. juli 2018 - 08:17

Mark Zuckerberg ble grundig grillet allerede i april angående Cambridge Analytica-skandalen, men kongressen hadde mange flere spørsmål som ble levert i skriftlig form. Nylig leverte Facebook svar på alle disse spørsmålene i et dokument på flere hundre sider, og der kom et knippe nye opplysninger også frem. Det melder blant andre The Verge.

I dokumentet, som er på over 700 sider, kommer det blant annet frem at Facebook gjennom partnerskap delte brukerdata med 52 teknologiselskaper, deriblant en rekke store aktører som Apple, Microsoft og Amazon, i tillegg til asiatiske selskaper som Huawei, Lenovo og Samsung.

Saken ble rapportert om allerede i begynnelsen av juni av blant andre The New York Times, men nå er det altså også bekreftet av Facebook selv. Partnerskapene har vært kjent fra før, men det nye dokumentet avslører et omfang som ikke tidligere var kjent. Ifølge The New York Times skal avtalene blant annet ha gitt produsenter tilgang til data tilhørende venner av brukere uten deres eksplisitte samtykke.

Skal ha avsluttet 38 av partnerskapene

De aktuelle partnerskapene kom plass for mange år siden og var ment å får Facebook-plattformen til å fungere effektivt med partnerprodusentenes maskin- og programvare, inkludert funksjoner som «liker»-knapper og meldinger, i tiden før Facebook-appene var utbredt på de mobile plattformene.

I dokumentet heter det at partnerskapene innebar at selskapene fikk godkjennelse til å bruke programmeringsgrensesnitt til å bygge integrasjoner for både enheter, operativsystemer og andre produkter for å tilby brukere Facebook-funksjonalitet. Integrasjonene ble laget av partnerne, men godkjent av Facebook. 

Selskapet skriver i dokumentet at disse partnerskapene er fundamentalt forskjellige fra avtalene Facebook har med app-utviklere som bruker utviklingsplattformen deres, som i Cambridge Analytica-saken. Partnerskapene er nemlig særskilt fremforhandlede avtaler som håndteres av Facebooks egne ingeniører med spesifikke retningslinjer, mens app-utviklere som bruker utviklingsplattformen deres benytter data fra Facebook-brukere til å lage sine egne unike løsninger under mer generelle retningslinjer.

Ifølge Facebook skal 38 av de 52 integrasjonspartnerskapene allerede ha blitt avsluttet, mens resten vil fortsette en stund til. For flere detaljer kan du fordype deg i svardokumentet fra Facebook, som er på 747 sider.

Les også: Populær Facebook-app eksponerte store mengder persondata »

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.