BEDRIFTSTEKNOLOGI

Facebook får bygge i Sverige

Fuglevenn tapte kampen. Det blir datasenter i Luleå.

Tapte: Svensken som ville stoppe planene om nytt datasenter i Luleå mente anlegget truet tretåspetten og andre sjeldne fuglearter i området.
Tapte: Svensken som ville stoppe planene om nytt datasenter i Luleå mente anlegget truet tretåspetten og andre sjeldne fuglearter i området.
20. sep. 2011 - 08:21

Det har stått mellom kommunene Luleå og Östersund, mellom nye arbeidsplasser, næringsinteresser og en ensom pensjonist – og truede fulgearter.

Nå er kampen avgjort.

Etter en rettsavgjørelse er det klart for bygging av en gigantisk datasentral på 30.000 kvadratmeter i Luleå, melder Norrländska Socialdemokraten (NSD).

Facebook har ikke offisielt bekreftet det, men i nabolandet er det opplest og vedtatt at verdens største sosiale nettjeneste bygger sitt første europeiske datasenter i Sverige. Pinnacle Sweden er utbyggeren, men skal ha svært nære bånd til nettgiganten.

Etter en lengre utredning der flere miljøorganisasjoner var bekymret for utbyggingen, var det til slutt bare en ensom pensjonist som protesterte. Han mente sjeldne fulgearter ville bli truet av datasenteret.

Fuglevennen (68) har i svensk presse opptrått anonymt etter sjikane og trusler fra lokalbefolkningen. Klagen hans ble fredag endelig avvist i rettsapparatet. Ifølge NSD kan ikke beslutningen ankes videre.

I klartekst betyr det at Luleå slo Östersund i kampen om å få på plass alle tillatelser. Det skal bare bygges et serveranlegg, og de to kommunene har konkurrert om å sikre seg prestisjeprosjektet.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.