RESULTATERFINANS

Facebook klar for børs

Søker denne uken.

Facebook skal allerede denne uken gjøre den formelle søknaden om å bli børsnotert i USA, og kan bli notert allerede en gang mellom april og juni i år. Selskapet forventer en børsnotering på mellom 75 og 100 milliarder dollar.
Facebook skal allerede denne uken gjøre den formelle søknaden om å bli børsnotert i USA, og kan bli notert allerede en gang mellom april og juni i år. Selskapet forventer en børsnotering på mellom 75 og 100 milliarder dollar. Bilde: Robert Galbraith/Reuters/SCANPIX
30. jan. 2012 - 08:09

En rekke amerikanske finansmedier melder at Facebook allerede denne uken vil søke om å bli børsnotert.

Wall Street Journal skriver at selskapet vil hente inn 10 milliarder dollar i en emisjon i forbindelse med børsnoteringen og at aksjekursen selskapet vil prøve å oppnå vil gi en markedsverdi på selskapet på mellom 75 og 100 milliarder dollar. Det tilsvarer mellom 440 og 586 milliarder norske kroner.

Dersom Facebook lykkes med dette vil det bli en av de største børsnoteringene i USAs finanshistorie, og den største internettrelaterte børsnoteringen noensinne. I 2004 gikk Google på børs med en markedsverdi på 23 milliarder dollar etter at de hentet inn 1,9 milliarder dollar fra investorene.

Dersom prosessen med børsnoteringen går som normalt vil Facebook være klar for notering en gang mellom april og juni, melder Wall Street Journal.

På sine åtte år har Facebook klart å tiltrekke seg svimlende 800 millioner brukere, men konkurransen om brukernes gunst på sosiale plattformer økte betydelig etter at Google lanserte sin tjeneste, Google +, i fjor. Årsaken til at Facebook nå går på børs er for å stå sterkere rustet i konkurransen, og lettere kunne få tilgang til kapital.

Facebook har heller ikke vært spesielt åpne med sine finansielle resultater, noe som vil endres idet selskapet går på børs da selskapet må avgi regnskapstall hvert kvartal. Selskapet vil også måtte presentere sine regnskaper forut for børsnoteringen.

Selskapets inntektskilde er annonser. Omsetningen har steget fra 738 millioner dollar i 2009 til 3,8 milliarder dollar i 2011, ifølge estimater fra eMarketer.

Denne enorme veksten, samt den voldsomme brukermassen til selskapet, gjør at investorene lenge har vært interessert i å putte penger i selskapet til 27 år gamle Mark Zuckerberg. Sammen med anslagsvis tre tusen øvrige ansatte i Facebook vil Zuckerberg kunne kalles dollarmilliardærer etter en børsnotering.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.