FACEBOOK

Facebook, Messenger, Whatsapp og Instagram var utilgjengelige for mange

Har alvorlige nettverksproblemer.

Facebook sliter med nedetid mandag kveld.
Facebook sliter med nedetid mandag kveld. Illustrasjonsfoto: Kon Karampelas on Unsplash
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. okt. 2021 - 20:05

Oppdatering: Facebook og søstertjenestene ble på nytt tilgjengelige natt til tirsdag. Les mer om årsaken til problemene her:  Dette er årsaken til at Facebook og søstertjenestene ble borte

Facebook har på Twitter bekreftet mandag klokken 18.22 at noen brukere opplever problemer med å få tilgang til selskapets tjenester. Både selve Facebook-tjeneste, Instagram, samt meldingstjenestene Messenger og Whatsapp ser ut til å være berørt. I tillegg skal selskapets Oculus-tjenester være berørt.

Ut fra feilmeldingene vi får i nettleseren ved forsøk på å besøke webutgavene av tjenestene, kan det ut til at feilen er relatert til domenenavnsystemet DNS, men ifølge toppsjefen i Cloudflare, John Grahan-Cumming, skal Facebook-tjenestene ha forsvunnet fra nettet etter at det ble gjort oppdateringer gjennom rutingprotokollen Border Gateway Protocol (BGP).

Sikkerhetsspesialisten Kevin Beaumont støtter dette. I en tvitring skriver han at det ser ut til å dreie seg om et temmelig episk konfigurasjonsfeil.

– Facebook eksisterer rett og slett ikke på internett akkurat nå. Selv deres autorative navnetjenere har blitt trukket tilbake med BGP, skriver Beaumont.

I tvitringen over retvitrer Beaumont et innlegg fra New York Times-journalisten Sheera Frenkel. Hun skriver i en annen tvitring av bookingselskaper har begynt å ta imot veddemål om hvor lang tid Facebook vil bruke på å få tjenestene tilgjengelige igjen.

Facebooks teknologidirektør, Mike Schroepfer, bekreftet mandag kveld at det er nettverksproblemer selskapet er rammet av.

Menneskehjernen er nok en gang inspirasjonen når australske forskere bygger en ny superdatamaskin, døpt «DeepSouth».
Les også

Bygger superdatamaskin som skal etterligne hele menneskehjernen

Tungt belastede DNS-servere

Problemene skal også ha ført til at offentlige DNS-serveren til Cloudflare, som har IP-adressen 1.1.1.1, har blitt utsatt for en flodbølge av forespørsler fra brukere og programvare som stadig forsøker på nytt å lokalisere Facebook-tjenestene. 

Vi ser at også enkelte andre som tilbyr åpne DNS-tjenester, har merket en enorm trafikkøkning nå i kveld.

Våre egne observasjoner tyder på at appene fungerer hos noen brukere, men de ikke fungerer hos andre, selv med samme nettverkstilkobling. Dette kan skyldes at korrekt DNS-informasjon er mellomlagret på hos noen, men ikke hos andre.

Facebook skriver på Twitter at selskapet jobber for å få tjenestene tilbake til normalen så raskt som mulig. 

Digi.no fikk et tips om Facebook-problemene allerede klokken 17.51, så de har nok pågått i alle fall siden da. Downdetector begynte å få mange tilbakemeldinger om nedetid hos Facebook fra klokken 17.34.

Saken ble oppdatert klokken 20.20 med informasjonen om Cloudflare.
Klokken 22.03: Saken oppdatert med tvitringer fra Kevin Beaumont.
Klokken 00.46 tirsdag morgen: Teknologidirektør i Facebook Mike Schroepfer, melder at ting var i ferd med å fungere igjen. 

Fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet er skeptisk til endringene som Apple varsler.
Les også

Tror ikke app-monopolet faller: – Et spill for galleriet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.