FACEBOOK

Facebook, Messenger, Whatsapp og Instagram var utilgjengelige for mange

Har alvorlige nettverksproblemer.

Facebook sliter med nedetid mandag kveld.
Facebook sliter med nedetid mandag kveld. Illustrasjonsfoto: Kon Karampelas on Unsplash
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. okt. 2021 - 20:05

Oppdatering: Facebook og søstertjenestene ble på nytt tilgjengelige natt til tirsdag. Les mer om årsaken til problemene her:  Dette er årsaken til at Facebook og søstertjenestene ble borte

Facebook har på Twitter bekreftet mandag klokken 18.22 at noen brukere opplever problemer med å få tilgang til selskapets tjenester. Både selve Facebook-tjeneste, Instagram, samt meldingstjenestene Messenger og Whatsapp ser ut til å være berørt. I tillegg skal selskapets Oculus-tjenester være berørt.

Ut fra feilmeldingene vi får i nettleseren ved forsøk på å besøke webutgavene av tjenestene, kan det ut til at feilen er relatert til domenenavnsystemet DNS, men ifølge toppsjefen i Cloudflare, John Grahan-Cumming, skal Facebook-tjenestene ha forsvunnet fra nettet etter at det ble gjort oppdateringer gjennom rutingprotokollen Border Gateway Protocol (BGP).

Sikkerhetsspesialisten Kevin Beaumont støtter dette. I en tvitring skriver han at det ser ut til å dreie seg om et temmelig episk konfigurasjonsfeil.

– Facebook eksisterer rett og slett ikke på internett akkurat nå. Selv deres autorative navnetjenere har blitt trukket tilbake med BGP, skriver Beaumont.

I tvitringen over retvitrer Beaumont et innlegg fra New York Times-journalisten Sheera Frenkel. Hun skriver i en annen tvitring av bookingselskaper har begynt å ta imot veddemål om hvor lang tid Facebook vil bruke på å få tjenestene tilgjengelige igjen.

Facebooks teknologidirektør, Mike Schroepfer, bekreftet mandag kveld at det er nettverksproblemer selskapet er rammet av.

Microsoft plasserte i 2018 en 40 fots konteiner på havbunnen ved Orknøyene nord for Skottland. På innsiden befant det seg 864 servere fordelt på et dusin racks.
Les også

Datasentre i havet kan bli forstyrret av blåhvalenes sang

Tungt belastede DNS-servere

Problemene skal også ha ført til at offentlige DNS-serveren til Cloudflare, som har IP-adressen 1.1.1.1, har blitt utsatt for en flodbølge av forespørsler fra brukere og programvare som stadig forsøker på nytt å lokalisere Facebook-tjenestene. 

Vi ser at også enkelte andre som tilbyr åpne DNS-tjenester, har merket en enorm trafikkøkning nå i kveld.

Våre egne observasjoner tyder på at appene fungerer hos noen brukere, men de ikke fungerer hos andre, selv med samme nettverkstilkobling. Dette kan skyldes at korrekt DNS-informasjon er mellomlagret på hos noen, men ikke hos andre.

Facebook skriver på Twitter at selskapet jobber for å få tjenestene tilbake til normalen så raskt som mulig. 

Digi.no fikk et tips om Facebook-problemene allerede klokken 17.51, så de har nok pågått i alle fall siden da. Downdetector begynte å få mange tilbakemeldinger om nedetid hos Facebook fra klokken 17.34.

Saken ble oppdatert klokken 20.20 med informasjonen om Cloudflare.
Klokken 22.03: Saken oppdatert med tvitringer fra Kevin Beaumont.
Klokken 00.46 tirsdag morgen: Teknologidirektør i Facebook Mike Schroepfer, melder at ting var i ferd med å fungere igjen. 

Apple-sjef Tim Cook delte selv reklamefilmen for den nye Ipad Pro, som mange kunstnere reagerte sterkt på.
Les også

Knuste instrumenter i Ipad-annonse – nå ber Apple om unnskyldning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.