Global Software Survey

Færre piratkopierer programvare i Norge

Det samme skjer globalt. Bransjen mener likevel at de går glipp av enorme beløp hvert år.

Andelen piratkopiert programvare for installasjon på pc-er fortsetter å falle, men utgjør fortsatt et betydelig problem ifølge BSA.
Andelen piratkopiert programvare for installasjon på pc-er fortsetter å falle, men utgjør fortsatt et betydelig problem ifølge BSA. (Illustrasjon: Colourbox)

Det samme skjer globalt. Bransjen mener likevel at de går glipp av enorme beløp hvert år.

Det er en god stund siden forrige gang vi omtalte statistikk fra bransjeorganet Business Software Alliance (BSA), som støttes av store leverandører som Microsoft, Adobe og Symantec i kampen mot ulovlig kopiering av programvare til pc-er.

Årets ferske rapport er klar og den stadfester en lengre trend. Bransjen kan glede seg over at andelen som ikke betaler for seg fortsetter å falle.

På verdensbasis er omfanget ned to prosentpoeng til 37 prosent. I Norge har andelen sunket to prosentpoeng til 21 prosent i løpet av de to siste årene, viser undersøkelsen Global Software Survey, som er utført av analysehuset IDC på vegne av BSA.

Bruk av såkalt ulisensiert programvare uten tillatelse har falt jevnt og trutt over mange år, viser en sammenstilling vi har gjort av tidligere års BSA-rapporter:

Anslår store tap

Selv om den norske andelen er ned fra omtrent hver tredje installerte applikasjon til nå hver femte over cirka et tiårsperspektiv, så er det fortsatt store summer bransjen mener de går glipp av.

159 millioner dollar eller 1,3 milliarder kroner verdien av produktene som er kopiert ulovlig her til lands i fjor, ifølge rapporten.

Globalt blir det langt mer svimlende summer. Der er verdien anslått til 46,3 milliarder dollar, men også det en betydelig reduksjon fra 2015 da anslaget lå på 52,2 milliarder dollar.

– Urovekkende tall

Blant de ulike landene er det store forskjeller. USA utpeker seg med den laveste «piratandelen» på 15 prosent. Libya befinner seg i den andre enden av skalaen; 9 av 10 piratkopierer programvare i det nordafrikanske landet.

Særlig i Asia og Afrika er det en god del land der omfanget kryper godt over 80 prosent.

Til tross for en 2 prosents reduksjon globalt konstaterer BSA at den ulovlig virksomheten de jobber for å bekjempe, tross alt er svært utbredt.

– Det er fortsatt en urovekkende andel av ulisensiert programvare i bruk verden over på 37 prosent. Selv om den kommersielle verdien har falt, så er det fortsatt en overvekt av land der andelen ulovlig bruk fortsatt er på 50 prosent eller høyere, skriver de i rapporten.

Peker på sikkerhetstrusler

Et ris bak speilet, som BSA liker å minne om, er at virksomheter og privatpersoner kan sette seg i fare gjennom bruk av piratkopierte programvareprodukter. Rapporten er gjennomsyret av dette poenget. De mener det er en nær sammenheng mellom bruk av ulisensiert programvare og eksponering for skadevare eller datavirus.

Kommentarer (12)

Kommentarer (12)
Til toppen