– Færre vil ha behov for egen pc

Salget synker til tross for Windows 8, melder Gartner.

– Færre vil ha behov for egen pc
Gartner mener at forbrukerne i større grad vil ha personlige nettbrett, mens pc-ene vil bli delt mellom flere personer i samme husstand. Bilde:

Gartner kom i går med en rapport om pc-markedet i fjerde kvartal av 2012. Tallene viser en global nedgang på 4,9 prosent, sammenlignet med samme kvartal i 2011. Nettbrettene får en stor del av skylden, samtidig som at Windows 8 ikke har hatt noen større betydning for salget.

– Nettbrett har dramatisk endret landskapet for pc-er. Ikke så mye ved å kannibalisere pc-slaget, men ved å føre til at pc-brukere flytter konsumeringen til nettbrettet i stedet for å erstatte eldre pc-er, sier Mikako Kitagawa, en analytiker ved Gartner, i en pressemelding.

– Mens vi en gang så for oss en verden hvor individuelle brukere ville ha både en pc og et nettbrett som personlige enheter, mistenker vi nå i økende grad at de fleste vil flytte konsumeringsaktiviteten til et personlig nettbrett, samt å utføre kreative og administrative oppgaver på en delt pc, sier Kitagawa.

Gartner mener at det vil være dem som vil fortsette å ha både et personlig nettbrett og en personlig pc, men analyseselskapet tror dette vil være unntaket og ikke regelen.

– Hypotesen vår er derfor at kundene ikke vil erstatte sekundære pc-er i husholdningen, men i stedet la dem eldes og flytte konsumeringen av innhold til et nettbrett, sier Kitagawa.

Billigere nettbrett, dyrere pc-er

Hun mener at det er tilgangen på attraktive, men billige nettbrett i 2012 som har utløst denne trenden, og at pc-salget vil fortsette å synke som følge av dette.

– På den positive siden, for leverandørene, er det er salget av de enkleste pc-ene som svikter mest, noe som betyr av vi bør se en økning i den gjennomsnittlige salgsprisen etter hvert som brukerne erstatter maskiner som brukes til mer krevende oppgaver, i stedet for til konsumering, sier Kitigawa.

Windows 8

At Windows 8 i liten grad har bidratt til økt pc-salg, er det stor enighet om. Men det er delte meninger om hvorfor.

– Pc-markedet fortsetter å møte mye motvind. Lanseringen av Windows 8 hadde ingen innflutelse pc-etterspørselen, særlig fordi ultramobile produkter både var lite tilgjengelige og priset for høyt, sier Ranjit Atwal, forskningsdirektør i Gartner, i en pressemelding.

– Julesalget besto for det meste av forhandlere som kvittet seg med lageret av bærbare med Windows 7, eller som drev opp salgsvolumet på billige bærbare. Dessuten har det økende utvalget av nettbrett, til en stadig lavere pris, uten tvil blitt en foretrukket julegave framfor pc-er.

Markedsandeler

HP er tilbake på toppen av listen, etter at Lenovo lånte førsteplassen i tredje kvartal. Men i motsetning til HP, har Lenovo økt pc-salget når man sammenligner med fjerde kvartal i 2011.

Det globale pc-salget i fjerde kvartal 2012.
Det globale pc-salget i fjerde kvartal 2012. Bilde: Gartner

Dell beholder tredjeplassen, men Lenovos forsprang øker. Dell opplevde en nedgang i pc-leveransene på over 20 prosent.

Også Acer og Asus beholder plasseringene fra forrige kvartal og 2011, men avstandene mellom disse to og Dell blir stadig mindre, da salget til Acer synker langsommere enn salget til Dell, mens Asus opplever økt salg.

Leverandører som Apple, Samsung og Toshiba er ikke store nok til å komme blant de fem selskapene Gartner nevner separat, men er oppgitt i gruppen «Others». Både salget og markedsandelen til denne gruppen har falt det siste året.

Pc-salget i EMEA-området i fjerde kvartal av 2012.
Pc-salget i EMEA-området i fjerde kvartal av 2012. Bilde: Gartner

Pc-salget i EMEA-området (Europa, Midt-Østen og Afrika) falt enda raskere enn det globale salget. Nedgangen fra fjerde kvartal i 2011 til samme kvartal i fjor var på hele 9,6 prosent. Det er i Vest-Europa at nedgangen skjer. I det meste av EMEA-området forøvrig er det en liten oppgang i salget, opplyser Gartner.

Tabellen nedenfor viser pc-markedet for hele 2012, sammenlignet med hele 2011. Antallet solgte pc-er har gått ned med 3,5 prosent til 352,7 millioner enheter. Dette er omtrent på nivå med pc-salget i 2010.

Det globale pc-salget i hele 2012.
Det globale pc-salget i hele 2012. Bilde: Gartner

    Les også:

Les mer om: