UTDANNING

Færre vil studere IT i år

Antallet førstevalgssøkere til IT-studier har gått ned med rundt 500 søkere i år.

Universitetet i Oslo.
Universitetet i Oslo. Foto: Tore Meek
27. apr. 2022 - 11:45

Søkertallene til alle landets universiteter og høyskoler er klare. 

Antallet søkere som har en IT-utdannelse på førsteplass er 6786. Det er en nedgang på rundt 6 prosent. I fjor var det 500 flere søkere til IT-studier. 

Nedgangen kan henge sammen med at det er færre søkere totalt til høyskoler og universiteter i år. Antall søkere er 134.954, mot 154.088 i fjor.

Ifølge Samordna opptak er vi tilbake mot et normalnivå etter pandemien. Mange permitterte og arbeidsledige under pandemien søkte seg til utdanning i 2020 og 2021.

Prosentvis er nedgangen størst i søkere blant aldersgruppen 27-34 år, noe som også kan ha sammenheng med at samfunnet ikke lenger er stengt ned.

Etterspørselen etter IT-kompetanse har imidlertid økt etter pandemien. Ifølge NHOs store kompetansebarometer har etterspørselen etter IT-folk aldri vært større.

– IKT-Norge og offentlige etater har lenge varslet at vi er på full fart inn i en kompetansekrise. I dag har IT-næringen opp mot 15.000 ubesatte stillinger, sier Line Gaare Paulsen, direktør for kompetanse og utdanning i IKT-Norge.

For 2021 oppgir nesten halvparten av de omtrent 3500 spurte bedriftene til NHO at de mangler IT-kompetanse. 

 

Likevel mener hun at det er grunn til å være glad for de søkerne som har ønsket seg til en IT-utdannelse i år.

– Det at så mange ønsker å studere teknologifag er den drøm! Det viser at norske ungdommer og unge voksne ønsker å bidra til fremtidens arbeids- og samfunnsliv, sier Paulsen. 

I år er det planlagt rundt 2800 plasser. Det er fortsatt lang færre plasser enn det er førstevalgsøkere. 

Totalt sett utgjør kvinner nesten 60 prosent av alle søkere. Innenfor IT-bransjen er det imidlertid annerledes. Blant førstevalgsøkerne utgjør kvinner 30 prosent. Kvinneandelen har gått sakte oppover de siste årene. 

Paulsen bekymrer seg over lav kvinneandel innenfor enkelte IT-utdanninger som for eksempel utdanner framtidas utviklere av kunstig intelligens.

–  Ettersom algoritmer og systemer basert på kunstig intelligens stadig blir en viktigere del av beslutningsprosessene som angår oss alle som innbyggere, vil mangel på likestilling kunne bli et demokratisk problem, sier Paulsen.

 

Vis mer
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.