JUSS OG SAMFUNN

Fagjuryen: DU er Internetts viktigste nordmann

Etter å ha forkastet lesernes kandidater, utpekte fagjuryen deg til Internetts viktigste nordmann.

Morten Øverbye
13. okt. 1997 - 08:06

- Vi har nå forkastet denne lista og er klare til å gå videre, sier Jan Omdahl, kreativ direktør i Spray GK og medlem av juryen. Han får støtte av Dagbladets nettredaktør Arne H. Krumsvik.

For mye javablanding, for stor kjendisfaktor og for lite makt, er tomannsjuryens dom over lesernes kandidater. Den politisk korrekte juryen beklager og bemerker ellers mangelen av kvinner på listen.

- Skal vi ta med kvinner på listen, snakker vi kjønnskvotering. Det er bare å registrere at det er sånn, men vi ser at det er flere kvinner som er på vei opp, og vi er overbevist om at de vil komme med neste gang, sier Omdahl og legger til at det dessuten er mange kvinner med under listens førsteplass.

Her følger juryens dom:


1. Deltakeren

Du som bruker er Internetts viktigste nordmann. Uten deg ville Internett vært en uvesentlighet og de andre kandidatene på listen uten betydning, mente juryen. I beste Dagbladet-stil kåret den derfor deg til Internetts viktigste nordmann.

- La oss kalle det deltakeren, for å skille mellom de som bare har kjøpt abonnement og de som bruker nettet aktivt, presiserer Arne H. Krumsvik.

2.-9. Etter å ha kåret vinneren, var juryen klar til å gå videre. For å unngå den umulige oppgaven med å rangere disse kandidatene etter så vidt ulike kriterier som idealisme, makt og kommers, valgte juryen å liste kandidatene i alfabetisk rekkefølge:

Birger Magnus

Stilling som konserndirektør for trykte medier i Schibsted og styreverv i Scandinavia Online, har Birger Magnus så mye makt på Internett, at han er viktigere for utviklingen av nettet enn andre kandidater med høyere kjendisfaktor.

Georg Apenes

Datatilsynets leder er absolutt en av de viktigste premissleverandørene for Internett, mener juryen og nominerer Apenes inn til en plass på listen, til tross for at heller ikke han stod på lesernes liste over kandidater.

Gisle Hannemyr

Hannemyr var det første navnet som dukket opp på juryens liste over viktige personer. Hannemyr velges for etableringen av OsloNett, det første selskapet i Norge som ble etablert for å bringe Internett ut til folk flest. Ut fra argumentasjonen om at det er brukerne som gjør Internett viktig, er Hannemyr en kandidat som peker seg ut, mente Krumsvik.
- Et motargument mot Hannemyr er at om ikke han hadde gjort det, ville noen andre ha gjort det, innvendte Omdahl, men sluttet seg like fullt til forslaget uten debatt.

Håkon Wium Lie

Ansvarlig for stilsett-spesifikasjonene hos W3C, som vil sette standard for hva som rent grafisk blir mulig på Internett fremover.
- Den eneste nordmann som faktisk bestemmer hvordan Internett skal se ut til neste år, kommenterer Omdahl.

Jon Bing

Professoren ved Institutt for rettsinformatikk er en viktig representant for å legge Internett inn i mer lovmessige rammer, mener juryen og legger til at Bings strenge tolkning av opphavsrett sikkert vil vise seg å være det eneste riktige, om Internett skal bli et kommersielt medium.

Jørn Lyseggen

Utviklingssjefen hos EUnet er den eneste webutvikleren som blir funnet verdig til å stå på listen, etter at Omdahl har avfunnet seg med at han som jurymedlem ikke kan være der selv.
- Men nominasjonen hans ser ut som et CV. Kan han ha sendt den inn selv? undrer juryen.

Peter Pay

Som toppleder for Telenor Plus AS råder Pay over en av de store lommebøkene i Telenor-systemet. En lommebok stor nok til å plassere Pay i makteliten på Internett.
- Mange av lesernes kandidater er preget av høy kjendisfaktor men liten innflytelse på Internett. Skal vi snakke om hvilke personer som er viktige, må vi ha med folk som Peter Pay og Birger Magnus, sier Omdahl og får full støtte fra Krumsvik.

Rolf Nordhagen

Som sjef for EDB-senteret ved Universitetet i Oslo, var Nordhagen sentral i etableringen av Nordunet i 1985. Nordhagen er av mange blitt kalt det norske Internetts far, en tittel juryen mener han fortjener sammen med blant andre Pål Spilling.
- Nordhagen fortjener den for lang og tro tjeneste, sier juryen.

10. Erik Meyn

Blir under tvil lagt inn på en tiendeplass på listen. Gjennom sin innsats i fjernsynsprogrammet Spider har Meyn gjort mer enn noen andre for å skremme folk fra nettet. Dette har medført at dagens nettbrukere fortsatt har brukbar båndbredde. Juryen forutsetter at Meyn slutter sin virksomhet straks båndbredden utbedres.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.