Fant tonen. Overtar drift av 200 servere

«Ganske anonym» leverandør jubler over storkontrakt.

Fant tonen. Overtar drift av 200 servere
GOD KJEMI: (fra v.) Rene Eriksen, direktør for operations i Hafslund-eide Embriq og teknologidirektør Ole-Martin Halden i Retriever Norge. Bilde:

Retriever som tilbyr søk i nyhetsarkiv, medieovervåking og analyse skal modernisere dataparken.

Prosjektet er betydelig.

550 millioner indekserte artikler fordelt på over 100 virtuelle servere og 76 fysiske servere får nytt hjem.

Valget av partner falt på Embriq, som overtar ansvaret for drift og forvaltning av Retrievers IT-løsninger på nordisk nivå, de neste fire årene.

– Første prosess blir å flytte "as is". Målet er at kundene ikke skal merke noe. Vi har ekstremt mange artikler i systemene våre og kunder som er avhengig av nyheter. Alt skal være ferdig flyttet til påske, sier teknologidirektør Ole-Martin Halden til digi.no.

Partene vil ikke ut med avtalens verdi.

– Embriq var både fornuftige på pris og flinke på å gi oss oppmerksomhet. Vi fikk en veldig god tone, noe som er viktig. Det er ikke bestandig gode dager med driftsleverandører, sier Halden.

Medieovervåkningselskapets IT-plattform kjører i dag på Linux Debian V-servere, noe de betegner som gammel teknologi. Planen er å rydde opp i dette og gå over til Oracle VM.

Embriq er ikke blant de mest kjente driftspartnerne, men har bakgrunn som IT-driftsselskap for kraftkonsernet Hafslund.

– Hafslund eier 88 prosent av aksjene våre, og Hafslund er også kunde, men utgjør ikke mer enn 25-30 prosent. Mesteparten av tjenestene vi leverer er i et åpent marked, forteller administrerende direktør Thomas Pettersen i Embriq.

Retriever går rett inn og blir én av deres fem største kunder, bekrefter han.

– Jeg kan ikke si verdien på avtalen, men vi omsetter totalt for cirka 230 millioner kroner og dette blir en betydelig kunde for oss. En av de fem største.

Embriq med rundt 130 ansatte i Norge har etablert egen datasentral i Østfold med raske fiberforbindelser direkte til det sentrale svenske internettknutepunktet.

Selskapet har investert kraftig de siste årene, noe blodrøde tall i regnskapet vitner om. I årene 2011, 2012 og 2013 har de et samlet underskudd på 89 millioner kroner.

– Vi har vært ganske anonyme, men det har vært en bevisst holdning. Vi har foretatt en formidabel satsing gjennom de årene, og bygget konsepter men også spesielle produkter for kraftsektoren. 42 nettselskaper er på kundelisten, i tillegg leverer vi tjenester for et titalls i Sverige. Utviklingen går i riktig rening og i år leverer vi svarte tall, sier Embriq-sjefen.

Pettersen forteller at de nå kapitaliserer på grunninvesteringen og gleder seg veldig over lønnsom drift i 2014.

Embriq omtaler seg selv som en mellomstor aktør i det nordiske markedet for IT-driftstjenester. Et marked med tøff konkurranse.

– Basefarm, Telecomputing, 99x, Intility og Evry er blant konkurrentene vi møter. Det er mange om beinet, medgir han.

Han legger også til:

– Vår oppfatning er at det er viktig å differensiere seg. Domenekunnskap og prosessforståelse rundt kritiske systemer er viktig. Mange har en generalistisk holdning til IT-drift og sånn er ikke verden lenger. IT blir en viktig del av bedriftens konkurransekraft. Da må du bevise at du har forståelse for kundens prosesser. Vi er veldig spisset mot transaksjonstunge og virksomhetskritiske løsninger, flere av kundene våre er også samfunnskritiske, sier Thomas Pettersen.