Får omsider anerkjennelse fra Apple

Brukte to måneder på å kredittere OpenStreetMap som kartleverandør.

Får omsider anerkjennelse fra Apple
Apple krediterer nå OpenStreetMap for kartene i iPhoto-applikasjonen. Bilde: OpenStreetMap Foundation

Karttjenesten OpenStreetMap tilbyr brukerskapte kartdata til alle som måtte ønske det. Etter at Google i oktober i fjor innførte begrensninger på hvor mye data fra Google Maps som kan brukes eksternt uten betaling, har kartdata fra Google Maps blitt erstattet kartdata fra OpenStreetMap i Wikipedias mobilapplikasjon.

I mars i år lanserte Apple en iOS-utgave av applikasjonen iPhoto. I denne er Google Maps blitt erstattet med OpenStreetMap. Men Apple hadde «glemt» å gi den frie karttjenesten anerkjennelse for dette.

I slutten av forrige uke, etter nesten to måneder, har Apple omsider greid å få inkludere OpenStreetMap som kilde. De eneste kravene for å bruke kartdataene fritt, er at OpenStreetMap angis som kilde og at korrigeringer og forbedringer deles med prosjektet.

I motsetning til enkelte andre åndsverkseiere, har ikke OpenStreetMap Foundation gått til søksmål for krenkelsen. I stedet skal stiftelsen forsøkt seg på noen milde påminnelser både direkte og via en tredjepart, noe som nå viser seg å ha fungert.

I en twittermelding skriver OpenStreetMap Foundation at OpenStreetMap nå oppgis som kilde i iPhoto for iOS.

– Selvfølgelig hadde vi helst sett at Apple hadde angitt det riktig fra starten av, men uansett er dette et stort skritt framover, sier Richard Fairhurst, et styremedlem i OpenStreetMap Foundation, i et intervju med TPMIdealab.

Kart til Garmin

Foreningen NUUG er sentral i organiseringen av det norske brukersamfunnet rundt OpenStreetMap. I en pressemelding kunngjorde NUUG i dag at brukere av navigasjonsenheter fra Garmin kan laste ned fritt tilgjengelige kart fra Norge til disse enhetene, via nettstedet frikart.no

I tillegg til tradisjonelle veikart, tilbys topografiske turkart for både sommer- og vinterbruk. Vinterkartene inneholder skiløyper. DNT Oslo har bidratt til at turkartene fra foreningens lokalområde er godt oppdatert.

    Les også: