Får verdens raskeste 3G-nett

Svenske og danske mobilnett blir langt raskere enn i Norge.

Får verdens raskeste 3G-nett

Svenske og danske mobilnett blir langt raskere enn i Norge.

Lenge var 3,6 Mbit/s eller såkalt Turbo-3G den raskeste teoretiske hastigheten som var å oppdrive i mobile bredbåndsnett i Norge. I praksis gir dette 0,50 - 1,50 Mbit/sekund for kundene.

Netcom og Telenor har begge satset på HSDPA-teknologien (High-Speed Downlink Packet Access) og tilbyr i dag en makshastighet på 7,2 megabit per sekund der de har rukket å oppgradere mobilnettet.

Samtidig har Netcom lansert sitt 4G-nettverk med opptil 100 Mbit/s i Oslo, og planlegger å rulle ut dette også i Bergen, Stavanger og Trondheim i løpet av året.

Men det er mulig å klemme langt mer ut av 3G-nettet. Det viser mobilselskapet Tre (3), som nå ruller ut verdens raskeste 3G-mobilnett.

Denne uken kunngjør selskapet at de sammen med Ericsson øker hastigheten fra 21 til 84 Mbit/sekund. Dette er basert på HSPA evolved-teknologi (Evolved High-Speed Packet Access).

- Danske og svenske kunder kan glede seg til fire ganger raskere mobilt bredbånd, når Tre øker farten. Dette er verdens raskeste 3G-nettverk, sier Tre-direktør Peder Ramel i en melding.

Tre (egentlig Hi3G) har sikret seg lisens for å bygge mobilnett også i Norge, men planene er kraftig forsinket. De har ennå ikke kommet igang og i fjor fikk selskapet utvidet fristen med to og et halvt år.

Den fjerde og siste aktøren som har lisens for å bygge 3G-mobilnett i Norge er Mobile Norway, samarbeidet mellom Tele2 og Network Norway.

De begynner arbeidet i disse dager og har lovet å være ferdig i løpet av to-tre år. I likhet med Tre har også Mobile Norway valgt Ericsson som utstyrsleverandør. I labtester har selskapet oppnådd 21,6 Mbit/s, noe de skrøt av så sent som i forrige måned.

Men enn så lenge kan norske kunder se langt etter slike hastighet i 3G-nettene. På sikt vil imidlertid også Mobile Norway kunne tilby 84 Mbit/s. Det bekrefter direktør for samfunnskontakt Tom Guldberg i Network Norway.

- Grunnen til at vi valgte Ericsson var nettopp de fremtidsrettede løsningene de kunne tilby oss i anbudsrunden, sier Guldberg.

Krever fiber

- Vi kommer til å følge med på utviklingen, og kan øke, men det er ikke tatt en beslutning om å øke utover 7,2 Mbit. Systemene våre kan takle dette med en programvareoppgradering, men dette krever i realiteten fiber ut til basestasjonen. Det har vi bare unntaksvis i dag, forteller dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor til digi.no.

- Det er heller ikke tatt noen beslutning om vi skal innføre HSPA Evolved eller ikke. Vi har også sagt at vi antakelig kommer til å satse på 4G rundt 2012, fortsetter Amundsen.

Telenors dekningsdirektør slår fast at 7,2 Mbit vil være maksgrensen for 3G i Norge i overskuelig fremtid.

    Les også:

Til toppen