AVTALER & KONTRAKTER

Får vi nå Windows 7 for ARM?

Microsoft utvider sin mangeårige avtale med ARM. Dermed går startskuddet for nye speskulasjoner om selskapets mobile produkter.

23. juli 2010 - 15:04

Microsoft har allerede en langsiktig avtale med prosessorprodusenten ARM. Men i ettermiddag ble det kjent at denne avtalen nå utvides.

I en felles pressemelding fra de to selskapene heter det at detaljene i avtalen vil forbli konfidensielle.

Men i følge Reuters innebærer avtalen at Microsoft nå får adgang til ARM-arkitekturen på generell basis, uten å måtte lisensiere på ny fra gang til gang.

Nyheten ble svært godt mottatt i markedet, og ARM-aksjene steg med 7,1 prosent på den europeiske teknologiindeksen litt over klokken 12 i dag.

Analytikere i selskapet Investec mener at dette kan føre til at Microsoft nå åpner Windows 7 for ARM. Dette blir imidlertid ikke bekreftet av de to selskapene.

Investec forventer ingen signifikant oppgang i salget om dette skulle skje. Men det ville utvilsomt gi ARM et strategisk fordel, mener analytikerne.

Selskapet Citi mener at avtalen kan bety at Microsoft nå vil lage sin egen, ARM-basert maskinvare til bruk i fremtidige produkter. Ikke ulikt Apple, som skal ha basert sin A4-brikke på ARMs Cortex 08-kjerne. A4-brikken sitter både i iPad og iPhone.

Microsoft har så langt satset mest på Intels Atom-prosessorfamilie når det gjelder de aller letteste maskinene med Windows 7 (og ikke minst Windows XP). Dette på tross av at samarbeidet med ARM har vært i hele 13 år.

Det vil trolig være for tidlig å spekulere i om Microsoft nå vil prøve å spise seg inn på det markedet Apple nå behersker så godt. Men siden ARM spesialiserer seg i mobil teknologi, tar man neppe for hardt i om man tror at Microsoft vil prøve å feste grepet enda mer på dette området i tiden som kommer.

ZDNet.coms respekterte Microsoft-ekspert Mary-Jo Foley spekulerer i sin blogg en ny tablet-telefon fra Microsoft.

Tiden fram mot årsskiftet vil trolig vise om dette er riktig. I pressemeldingen heter det at avtalen vil innebære en økt satsing på ARM-baserte produkter fra Microsofts side.

Microsoft tjener nå svært gode penger på Windows 7 og Office 2010, og kunne natt til i dag norsk tid levere svært gode kvartalstall med en vekst på om lag 50 prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.