Fast får millionbot for juks

Økokrim straffer søkeselskapet for triksing med regnskapet.

Fast får millionbot for juks

Økokrim straffer søkeselskapet for triksing med regnskapet.

Fast Search & Transfer er i dag ilagt en bot på fire millioner kroner for brudd på regnskapsloven.

Etter nesten halvannet års etterforskning er det nå slått endelig fast at det norske teknologiselskapet jukset med regnskapet.

Ifølge Økokrim blåste Fast opp regnskapet for 2006 med 80 millioner kroner. Beløpet stammer fra en intensjonsavtale med det australske selskapet Telstra som aldri ble endelig inngått.

Dette var inntekter det ikke var grunnlag for, ifølge Økokrim. Dermed lurte selskapet sine egne aksjonærer og hele markedet.

Dette skjedde før Microsoft i 2008 kjøpte det norske søkeselskapet for 6,6 milliarder kroner.

- Et velfungerende og effektivt næringsliv er avhengig av tillit mellom aktørene. Når noen bryter den tilliten så er det viktig for oss å ettergå denne typen tillitsbrudd, sier statsadvokat Bård Thoresen i Økokrim til digi.no.

Godtar boten

Microsoft har samarbeidet under etterforskningen og har godtatt boten.

Overfor digi.no sier Thorsen at de mener botens størrelse er korrekt i forhold til gjeldende rett. Her må Økokrim forholde seg til straffenivået som er fastsatt av Høyesterett i lignende saker.

Et forelegg som blir vedtatt har samme virkning som en rettskraftig dom. Saken mot selskapet er dermed ute av verden.

Nå starter etterforskningen av personene i Fast.

- Saken mot selskapet er ferdig. Men sakskomplekset som sådan er ikke avsluttet. Det vil si at vi undersøker personer.

Økokrim har gravet seg gjennom de vel 50 kassene med dokumenter som politiet tok beslag i fra selskapets lokaler i Torggata i Oslo i 2008.

- Dette har vi nå gått igjennom og analysert, sier Thorsen.

Hvem i Fast som nå skal etterforskes, og detaljer om den videre etterforskningen ønsker ikke statsadvokaten å uttale seg om.

- Kan det bli ytterligere siktelser?

- Jeg ønsker ikke å spekulere videre om det, sier statsadvokat Bård Thorsen.

Dersom Økokrim kommer frem til at noen av Fasts ansatte på tidspunktet har gjort noe ulovlig kan de etter regnskapsloven straffes med bøter eller fengsel.

Administrerende direktør og Fast-gründer John M. Lervik trakk seg i januar 2009 ut av selskapet som følge av regnskapsjukset.

Denne uken ble det kjent at Fast ikke har levert årsregnskap for 2008. For dette forholdet truer Statens innkrevingssentral med å tvangsoppløse selskapet.

    Les også:

Til toppen