Fast klar med video for mobiltelefon

Søkeselskapet Fast har videreutviklet sitt system for krymping av video til å fungere på mobiltelefoner. Nå snakker Fast trolig med Nokia og Ericsson.

Søkeselskapet Fast har videreutviklet sitt system for krymping av video til å fungere på mobiltelefoner. Nå snakker Fast trolig med Nokia og Ericsson.

De siste årene er det søketeknologi Fast har blitt mest kjent for, men selskapet arbeidet tidlig med flere teknologier, blant annet systemer for krymping av store stillbilder og video.

Teknologien for krymping og overføring av stillbilder er skilt ut i et eget selskap, Fileflow. Men video-teknologien ble igjen i Fast. Teknologien var beregnet for bruk på Internett-sider og skilte seg fra konkurrentene ved at du ikke trengte å laste ned noe tillegg for å se på.

Det må du gjøre med Apple Quicktime og Microsoft Media Player, men Fast har programmert i Java, så den nødvendige programvaren for å pakke opp følger med automatisk når du trykker på et Fast-komprimert bilde.

En demonstrasjon av dette er tilgjengelig på Fasts Internett-sider (videofilen ligger på høyre side av siden og er et intervju med David Burns i Fast).

Men Fast har foreløpig ikke inngått noen store kontrakter om bruk av videosystemet, kanskje fordi selskapet har fokusert mest på søkemotoren sin. Men i det stille har selskapet videreutviklet systemet for bruk i neste generasjon UMTS-telefoner. Prototyper på slike telefoner vises ofte frem med nettopp video-telefoni som den fremste muligheten.

- Vårt system passer godt for mobiltelefoner fordi det ikke krever en veldig sterk prosessor, forteller John M. Lervik, utviklingssjef hos Fast, til digitoday.no. Mobiltelefoner har ikke en Pentium III-brikke. Vi mener vårt system er det beste på markedet når du ser på videokvalitet, båndbreddekrav og krav til terminalen det skal brukes på.

Fast kaster seg dermed inn i konkurransen med en rekke selskaper, blant annet norske Multi Media Company, der blant andre Kjell Inge Røkke og Aker RGI er storeier.

Lervik vil ikke være konkret, men innrømmer at selskapet er i samtaler med de store nordiske og europeiske telefonprodusentene og nettverksoperatørene samt flere innholdsleverandører som vil lage videotjenester for UMTS-nettverk.

Skal Fast komme inn i telefonene til Nokia, Ericsson eller gjøre avtaler bør det skje så raskt som mulig. Særlig planene for første runde med telefoner legges nå for å rekke at de første europeiske og japanske UMTS-nettverkene skal på luften til neste år.

Til toppen