Fast uenig med Gartner om markedsvekst

Gartner spår at markedet for søkeløsninger ikke vokser så fort, men Fast-sjef John M. Lervik rister på hodet.

Gartner spår at markedet for søkeløsninger ikke vokser så fort, men Fast-sjef John M. Lervik rister på hodet.

Fast slåss med en lang rekke aktører om å levere søkeløsninger til bedrifter. Slike søkeløsninger lar bedriftens ansatte eller kunder søke på bedriftens nettside eller i deres dokumentsamlinger.

Fast mener søk trengs i veldig mange løsninger og spår at markedet vil vokse veldig fort. Men i en fersk analyse spår Gartner en langt mer forsiktige vekst. Markedet var totalt på bare 335 millioner dollar i fjor og det vil ikke vokse med mer enn 9,4 prosent i året. I 2010 vil dette gi et samlet salg av ”informasjonstilgang og søketeknologi” på 525 millioner dollar.

Dette er i utgangspunktet dårlige nyheter for Fast, men Fast-sjef John M. Lervik er helt uenig med Gartner.

- Tallene er alt for lave - Gartner har bare fanget deler av markedet vi og våre konkurrenter selger til, mener Lervik. Bare vi og Autonomy omsatte i fjor for mer enn hva Gartner mener totalmarkedet utgjør.

IBM mener at markedet for søkebaserte løsninger om noen år vil utgjøre 70-80 milliarder kroner og IDC har også langt større tall, påpeker Lervik og mener dette bekrefter at Gartner bare har sett på deler av markedet.

Analyseselskapet mener at en lang rekke markeder og løsninger trenger søkesystemer.

Men Gartner spår fare for prispress. Aktører som IBM, Microsoft og Oracle kan komme til å presse prisene kraftig i årene fremover i et forsøk på å sikre seg markedsandeler. En rekke aktører deler også ut gratis-løsninger med begrenset funksjonalitet.

Gartner påpeker at markedet og teknologien nå modner seg og dette utløser uttynning i bransjen. Seks aktører ble kjøpt opp i fjor og oppkjøpene vil fortsette.

Her er oppkjøpene:

Autonomy kjøpteVerity

IBM kjøpte iPhrase Systems

Inxight kjøpte Intelliseek

Kanisa og ServiceWare Technologies gikk sammen til Knova.

Progress Software kjøpte EasyAsk

WebSideStory kjøpte Atomz

Til toppen