FBI girer opp mot piratkopiering

Det er ofte organisert kriminalitet som står bak ulovlig piratkopiering. Nå girer FBI opp kampen.

Det er ofte organisert kriminalitet som står bak ulovlig piratkopiering. Nå girer FBI opp kampen.

35 prosent av programvarer som var installert på PC-er ble i fjor piratkopiert, viser et internasjonalt priatkopieringsstudie på oppdrag fra Business Software Alliance. Dette er en nedgang på en prosent fra året før. Likevel økte tapene ved piratkopiering fra 29 milliarder dollar til 33 milliarder dollar, viser studiet.

Nå trapper FBI opp kampen mot piratkopiering.

Amerikanske myndigheter har siktet ytterligere åtte personer i forbindelse med FBIs aksjoner mot ulovlig kopiering på Internett. FBI-aksjonene, som har fått navnene FastLink og Site Down, har de siste årene resultert i mer enn 200 aksjoner i 15 land. Over 50 personer har så langt blitt domfelt som følge av aksjonene.

–De omfattende operasjonene FBI har gjennomført viser at amerikanske myndigheter nå tar kampen mot piratkopiering svært alvorlig. Ulovlig piratkopiering er blitt en stor inntektskilde for organiserte kriminelle miljøer rundt om i verden. Det skal ikke utelukkes at den videre FBI-etterforskningen avdekker at disse miljøene også har forgreininger til Norge, sier Eilert Hanoa, formann i Business Software Alliance (BSA) Norge.

Operasjonene mot organisert piratkopiering har også resultert i at ulovlig kopiert programvare, musikk, spill og filmer til en verdi av mer enn 100 millioner dollar har blitt fjernet fra Internett. De åtte som nylig ble arrestert av FBI er alle sentrale i «The Warez scene», et nettverk som har spesialisert seg på ulovlig handel med piratkopiert materiale på Internett.

En fersk studie analysebyrået IDC har gjennomført for BSA, viser at den norske piratkopieringsraten nå er nede i 31 prosent mot 35 prosent i år 2000. Til tross for den positive utviklingen ligger vi fremdeles bak våre nordiske naboer. I Sverige er andelen 26 prosent, i Danmark 27 prosent og i Finland 29 prosent.

Piratkopiering er redusert i alle de nordiske landene i løpet av de siste årene, noe som forklares med at en godt utviklet IT-infrastruktur fremmer en respekt for verdien av opphavsrettigheter (IP) og de fordeler lovlig programvare medfører.

–Aksjonen viser at det er etablerte kriminelle miljøer som står bak salg av ulovlige piratkopier på Internett. Dette er noe norske internettbrukere bør merke seg dersom de får tilbud om å laste ned piratkopier på nettet, sier Eilert Hanoa.

Til toppen