San Bernardino-saken

FBI har begynt å informere om hvordan iPhonen ble hacket

Men ikke til Apple.

FBI har begynt å informere om hvordan iPhonen ble hacket

Men ikke til Apple.

FBI fikk trolig hjelp av israelske Cellebrite til å få tilgang til det krypterte innholdet på den mye omtalte San Bernardino-iPhonen, men utover det er det ikke kjent hvordan knekkingen skjedde. Ifølge Wall Street Journal er det så langt heller ikke kjent hva FBI eventuelt har funnet av informasjon på enheten, som ble brukt av terroristen Syed Rizwan Farook.

Det er lite som tyder på at FBI kommer til å offentliggjøre metoden som har blitt brukt. Reuters skrev tidligere denne uken at FBI har lovet å hjelpe andre etater med å låse opp andre beslaglagte iPhoner hvor innholdet er kryptert. Dette inkluderer blant annet en iPhone knyttet til en drapssak i Arkansas.

Politikere

Men FBI har også begynt å informere andre parter om hvordan San Bernardino-mobilen ble knekket. Denne inkluderer i alle fall senator Dianne Feinstein, som er viseformann for Senate Select Committee on Intelligence og blant dem som støtter et lovforslag som skal sikre at amerikanske myndigheter kan knekke krypterte data – et lovforslag Obama-administrasjonen angivelig nekter å støtte.

Ifølge CNET er det ikke uvanlig at FBI og andre etater informerer medlemmer av de føderale etterretningskomiteene om graderte forhold. Men de skal ikke være forpliktet til å gjøre det samme for selskaper dersom deling av informasjonen kan være til skade for etterforskningen av saker.

Feinstein selv skriver i en e-post til The National Journal at hun mener at myndighetene ikke har noen forpliktelser til Apple, at intet selskap eller individ er hevet over loven, og at hun er forferdet over at noen vil nekte hjelpe myndighetene i en omfattende terroretterforskning.

Blir trolig avslørt

Det er likevel mange som tviler på at metoden som har blitt brukt for å knekke San Bernardino-mobilen vil forbli fullstendig hemmelig særlig lenge. Ifølge The Huffington Post gjelder dette både ansatte i Apple og eksterne sikkerhetsspesialister.

Blant årsakene er at flere av sakene hvor justismyndighetene ønsker å få låst opp krypterte iPhoner, er kriminalsaker som i langt mindre grad enn terrorsaker er underlagt hemmelighold. Dermed kan det skje at det under rettssaker vil bli avslørt tilstrekkelig informasjon om hvordan bevisene har blitt fremskaffet, til at Apple blir i stand til å fjerne svakheten gjennom en iOS-oppdatering.

Jo flere som får kjennskap til metoden, desto større er faren for lekkasje. Og når FBI nå ønsker å bistå andre etater med behov for å låse opp iPhoner, vil denne kjennskapen spre seg.

Aktøren som har hjulpet FBI med å knekke San Bernardino-mobilen, kan dessuten trolig tilby den samme metoden til andre, også i andre land enn USA.

– Svakheter som dette har en temmelig kort livssyklus. De fleste av disse tilfellene kommer ut i lyset, sier en ledende, men ikke navngitt Apple-ingeniør til The Huffington Post.

Til toppen