Feilproduksjon årsak til farlige PC-batterier

Problemet som fikk Dell til å tilbakekalle fire millioner PC-batterier, skyldes trolig produksjonsfeil.

Problemet som fikk Dell til å tilbakekalle fire millioner PC-batterier, skyldes trolig produksjonsfeil.

I går kunngjorde Dell at de kaller tilbake batteriene på 4,1 millioner bærbare PC-er som selskapet har levert mellom 1. april 2004 og 18. juli i år. Tilbakekallingen gjelder 2992 PC-er levert i Norge.

    Les også:

Det dreier seg om litium-ion-batterier levert av Sony. Tilbakekallingen har reist frykt for at det kan være noe galt med selve den grunnleggende teknologien til disse batteriene. I så fall hadde utallige forbrukere levd i konstant fare: Litium-ion-batterier brukes til langt mer enn PC-er, for eksempel kameraer, musikkspiller, mobiltelefoner og så videre.

Sonys forklaring demper denne frykten. Den går ut på at det er vært en feil i selve produksjonen av litium-ion-cellene til batteriene som ble levert til Dell.

Grovt forklart består disse cellene av sammenrullede remser av metall. En produksjonsfeil gjorde at ørsmå metallskår løsnet fra remsene og ble liggende løse i cellene. Noen av disse skårene har utløst kortslutninger og forårsak overopphetning.

Eksperter forklarer til Associated Press at riktig produsert, er celler til litium-ion-batterier helt sikre.

Siden cellene fra samme serie også brukes i batterier som leveres til andre PC-merker, kan det hende at også andre leverandører må tilbakekalle batterier til bærbare PC-er.

Lenovo og Apple er blant dem som kjøper batterier fra Sony. Lenovo skal ha erfart noen få tilfeller av overopphetede batterier, men ikke mange nok til å motivere en tilbakekalling, heter det. Lenovo viser blant annet til at deres PC-er har egne overvåkingskretser som reagerer når de merker tegn til driftsproblemer, for eksempel overopphetning.

HP bruker Sony-batterier i noen av sine modeller, men avviser at de skal være rammet av tilsvarende problemer.

USAs forbrukermyndigheter, nærmere bestemt Consumer Product Safety Commission, sier de vil ta en gjennomgang av alle litium-ion-batterier fra Sony i produkter på det amerikanske markedet.

Til toppen