Fengsel for å spre «rykter» på nett

En kinesisk by prøver ut en ny lov som betyr fengsel for den som sprer «rykter» på nett.

Fengsel for å spre «rykter» på nett

En kinesisk by prøver ut en ny lov som betyr fengsel for den som sprer «rykter» på nett.

Kinesiske myndigheter har formulert en ny lov som gjør det straffbart å spre «ondsinnede rykter» på Internett.

Ifølge nettstedet til China Daily, er en slik lov vedtatt i byen Chongqing, rundt 1500 km sørvest for Beijing. Chongqing er hovedstad i provinsen med samme navn.

Regelen er del av en lov om «vern av informasjon i datasystemer» som også omfatter regler mot produksjon og spredning av ondsinnet kode. Regelen mot rykter er formulert slik at den rammer «folk som legger ut nedsettende kommentarer eller bemerkninger, lanserer personangrep eller prøver å sverte andres omdømme online».

Straffereaksjonene kan være en advarsel, bøter på opptil 5000 yuan (4500 norske kroner) for individer og opptil 15 000 yuan for organisasjoner, eller fengsel i opptil fem dager dersom følgene av ryktespredningen er «alvorlige».

China Daily skriver at vedtaket kom etter et initiativ fra det statlige sensurorganet State Administration of Radio, Film and Television, som regulerer såkalt «online egao». «Egao» er et kinesisk slanguttrykk om satiriske bemerkninger eller filmsnutter.

Avisa skriver at vedtaket i Chongqing er godt mottatt av folket, som håper det vil føre til et «renere miljø online».

Det var opprinnelig meningen at vedtaket skulle kreve at private Internett-brukere må registrere seg i overvåkingsorganet Public Security Bureau, men at dette ble oppgitt som følge av omfattende protester.

På den andre siden innebærer lovvedtaket i Chongqing at innehavere av datasystemer må registrere seg hos politiet dersom de har en internettforbindelse.

Med andre ord: Har du en PC med internettilgang, må du registrere deg. Bruker du Internett uten å eie en PC med internettilgang, behøver du ikke registrere deg. Men internettkafeen som du bruker, er registrert, og antakelig også overvåket.

    Les også:

Til toppen