Fengslet cracker reddet fra overivrig anklager

Delstaten California har trukket sin seks år gamle tiltale mot USAs mest beryktede hacker Kevin Mitnick, som fortsatt venter på en rettskraftig dom i en annen sak der han har erklært seg skyldig.

Delstaten California har trukket sin seks år gamle tiltale mot USAs mest beryktede hacker Kevin Mitnick, som fortsatt venter på en rettskraftig dom i en annen sak der han har erklært seg skyldig.

Det finnes ikke én, men mange Mitnick-saker. Mannen hadde sonet flere dommer for datainnbrudd da han etter to års politijakt ble arrestert i februar 1995.

Kevin Mitnick fikk sin første dom for ulovlig hacking allerede som syttenåring i 1981. Da måtte han sone tre måneder i et ungdomsfengsel for å ha ødelagt data lagret i et system hos Pacific Bell. I 1983 ble han tatt på fersken i et terminalrom i University of Southern California mens han prøvde å bryte seg inn i et system hos Pentagon. Dommen var seks måneder i ungdomsfengsel. I 1987 fikk Mitnick en betinget dom for å ha tappet et programvareselskap. I 1989 erklærte han seg skyldig i datainnbrudd mot Digital Equipment Corporation, og ble dømt til et års fengsel og seks måneders terapi.

I 1992 tok FBI initiativet til en ny arrestordre mot Mitnick, og hackeren gikk i dekning. Jakten på Mitnick fikk etter hvert bred mediadekning. Han ble til slutt arrestert i februar 1995 i Raleigh i North Carolina.

Myndighetene i Raleigh utferdiget en tiltale, og Mitnick erklærte seg skyldig. Dommen lød på 22 måneders fengsel. Etter rettssaken ble Mitnick overført til Los Angeles. Der ventet en rekke anklagepunkter fra de føderale myndighetene, samt ett fra myndighetene i delstaten California.

Mitnick forhandlet med de føderale myndighetene, og erklærte seg skyldig mot å dømmes til fem års fengsel slik at han kunne frigis i januar neste år. I følge den offentlige timeplanen, skal denne dommen stadfestes i dag, 9. august, i en rett i Los Angeles. Da skal det også avgjøres hvor mye Mitnick må betale i erstatning. Myndighetene krever 1,5 millioner dollar. Mitnicks forsvarere peker på at mannen er helt ubemidlet, avskåret ved dom fra å nærme seg noen form for datamaskin, og krever følgelig at erstatningssummen reduseres til under fem tusen dollar.

Fredag kveld ble det meldt at delstatsmyndighetene i California frafalte sin tiltale mot Mitnick. Denne tiltalen har sitt opphav i en hendelse i desember 1992, og har altså vært forberedt i over seks og et halvt år. Den stammer fra tiden da politiet forgjeves jaktet på Mitnick, og selv ble jaktet på av pressen.

Frafallet er ganske interessant fordi det er første gang myndighetene gir Mitnick medhold i at han kan ha vært utsatt for overivrige anklagere. En utløsende faktor kan være at Mitnick for en måneds tid siden engasjerte den marihuana-røykende stjerneadvokaten Tony Serra, kjent blant annet for forsvaret av Black Panther-lederen Huey Newton og den innfødte amerikaneren Eugene "Bear" Lincoln. Serra sier han betrakter Mitnicks sak som "politisk".

Frafallet ble forkynt av en annen statsadvokat enn den som har hatt saken i alle år, Larry Diamond. Diamond har ved flere anledninger gått offentlig ut med at Mitnick er behandlet altfor mildt av både FBI og dommere, og har ivret etter en anledning til å statuere et eksempel. Ifølge hans kollega Daniel Bershin har Diamond ett anklagepunkt som koker ned til følgende: Mitnick skal ha ringt til et offentlig register, utgitt seg for å være myndighetsperson, og lurt en ansatt til å fakse ham konfidensiell informasjon i form av et digitalt portrett av en bestemt person. Ifølge kollegaen er dette et helt håpløst grunnlag å anklage noen for datainbrudd på.

Da dommeren ba Bershin om en forklaring på hvorfor den over seks år gamle anklagen nå ble trukket, kom denne oppsiktsvekkende forklaringen: "For å være helt ærlig, tror jeg svaret er Mr. Diamond. Jeg vet at Mr. Diamond har lenge ønsket å personlig håndtere denne saken… og jeg vet at Mr. Diamond har den personlige oppfatningen at Mr. Mitnick bare har seilt gjennom system i lang tid, og følgelig er svært interessert i ham."

Forsvarer håper frafallet kan styrke kravet om lempede soningsvilkår og redusert erstatning.

Til toppen