JUSS OG SAMFUNN

Ferdig med Høyre

- Georg Apenes melder seg ut i protest mot DLD.

Ser rødt: Georg Apenes mener DLD er den mest negative saken han hadde som direktør for Datatilsynet. Høyres ja til direktivet gjør at han nå er ferdig med eget parti.
Ser rødt: Georg Apenes mener DLD er den mest negative saken han hadde som direktør for Datatilsynet. Høyres ja til direktivet gjør at han nå er ferdig med eget parti. Bilde: Per Ervland
11. mars 2011 - 09:44

Personvernets evige forkjemper Georg Apenes har aldri lagt skjul på sin forakt for EUs datalagringsdirektiv, som har har omtalt som totalitært svermeri.

Den tidligere direktøren for Datatilsynet, som er tidligere stortingsrepresentant og mangeårig Høyre-medlem hadde på forhånd truet med utmelding dersom partiet sluttet seg til direktivet, noe de altså gjorde denne uken.

Dermed kommer det ikke overraskende at den frittalende og alltid samfunnsengasjerte pensjonisten nå har fått nok av eget parti.

Ifølge NRK forlater han nå Høyre i protest.

- Hvis dette går så galt som det ser ut til å gjøre nå, er det mulig at jeg «glemmer» å fornye mitt medlemskap. Det vil ikke overraske meg, sier Apenes.

Videre ser han nå for seg at han vil måtte stemme annerledes fremover.

- Både Venstre, Senterpartiet, Krf og SV har klare, veldefinerte begrunnelser for sin avvisning av hele direktivet. Sånn sett vil jeg ikke forsverge at noen av disse paritene kan få min stemme, sier Georg Apenes til NRK.

Apenes' etterfølger som sjef i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, er også sterk motstander av datalagringen. Overfor digi.no ønsket han i går likevel ikke å kommentere partiets vedtak, som blir tungen på vektskålen når Stortinget behandler saken, som trolig avgjøres endelig før påske.

– Vi er et fagorgan. Høyres forslag er en del av den partipolitiske debatten som vi ikke ønsker å delta i. Hvis regjeringen skulle be oss kommentere konkrete forslag for å få vårt faglige synspunkt, vil vi selvfølgelig etterkomme det. Vi har kommet fram til at datalagringsdirektivet ikke bør gjøres til en del av det norske lovverket, og det synet opprettholder vi, sa Thon til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.