NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Fersk analyse: De nye satellittene vil kunne spare forbrukere verden rundt for milliarder

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Colourbox
27. aug. 2019 - 05:00

Amerikanske forbrukere vil kunne spare 270 milliarder kroner årlig når internettsatellittene til Elon Musk og Jeff Bezos er klare, viser en analyse utført av Thenextweb

– På sikt vil denne transformasjonen påvirke resten av verden, og prisene vil drives nedover også globalt, konkluderer den amerikanske teknologiavisen. 

Kun én reell leverandør

Regnestykket legger til grunn at store deler av den amerikanske befolkningen bare har ett alternativ når de skal velge internettleverandør. 

Les også

Med satellittene til Amazon og Starlink vil monopolet til en rekke amerikanske leverandører være forhistorie, og dermed vil prisene falle markant, mener artikkelforfatter Tayler Cooper. 

104 millioner amerikanere har bare en leverandør å forholde seg til. I snitt må de ut med 600 kroner i måneden for det billigste tilgjengelige oppkoblingsalternativet.  

Kun 15 millioner amerikanere har fem eller flere leverandører tilgjengelig i sitt område. De betaler i snitt 400 kroner i måneden for å kobles opp mot resten av verden. 

10 000 satellitter

Når Musks initiativ, Starlink er ferdig utbygd vil prosjektet bestå av over 10 000 lavtflyvende satellitter. Starlinks mål er å gjøre internett tilgjengelig for hele verden.

Satellittene til Musk skal fly i bane 550 kilometer over bakken. Det er vesentlig lavere andre satellitter, og ifølge SpaceX skal det gi systemet en overføringstid på 15 millisekunder. 

Selskapet mener også at den nedjusterte banen rundt jorden vil kreve at færre satellitter enn tidligere estimater. 

Ikke i Norge

For å kommunisere med satellittene skal SpaceX bygge nærmere en million bakkestasjoner som skal benytte seg av en «phased array»-løsning for å kommunisere med satellittene.

Les også

FNs bredbåndskommisjon har estimert at det den dag i dag befinner seg rundt 3,8 milliarder mennesker på kloden uten  internettilgang. 

Når prosjektet er sluttført skal det være i stand til å levere båndbredde på én gigabit per sekund. I slutten av mai ble de 60 første satellittene skutt ut, og 57 av disse var ved forrige statusoppdatering operasjonelle.

«Project Kuiper» som er navnet på Amazons satsing skal ved full utbygging ha 3 000 satellitter i bane rundt jorden. Selskapet skal tilby dekning mellom breddegradene 56° N og 56° S. Det betyr vi her hjemme ikke vil ha særlig stor nytte av dem.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.