Filmen om datalagring er ferdig

Se traileren her.

Filmen om datalagring er ferdig
Fotograf Håvard Risebrobakken på opptak i Bergen. Snart kommer dokumentarfilmen om DLD til en skjerm nær deg. Bilde: «Datalagringsdirektivet» (filmen)
– Mange tenker at de ikke har noe å skjule, og at det derfor ikke er noe i veien med datalagringsdirektivet (DLD). Men direktivet er en enorm inngripen i folks liv.

Det sier Sunniva Sundby og Finn Walther, begge regissører av filmen «Datalagringsdirektivet» som snart får premiere.

Se traileren nederst i denne saken!

Et knippe filmstudenter ved Høgskolen på Lillehammer står bak en ny dokumentar, som skal gi seerne innsikt i hvordan direktivet vil fungere i praksis, men også hva det på sikt kan åpne dørene for.

– Målet er å belyse hvordan direktivet angår deg og meg. En rekke aktører, både tilhengere og kjente motstandere er med, fortsetter regissørene.

Tar opp DLD-misbruk
Flere fra protestbevegelsen Digitalt Personvern er intervjuet, deriblant Georg Apenes, Norges mest kjente motstander og eks-direktør i Datatilsynet.

Med er også en filosof skråstrek forfatter, en stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet, en politiadvokat og en polsk journalist. Sistnevnte føler seg utsatt for misbruk av DLD, ved at myndighetene forsøkte å avsløre kildene hans.

– Selv om Digitalt Personvern fungerer som filmens ramme, ønsker vi også å høre fra den andre siden. Vi er blant annet på besøk hos Bergen politikammer for å få et innblikk i hvordan teledata brukes i kriminaletterforskning, sier filmens linjeprodusent Oda Erlendsdotter Urke.

Dokumentarfilmen er laget av (regi) Finn Walter og Sunniva Sundby, med (foto) Håvard Risebrobakken, Morten Englien og Kristian Davik Larsen, (lydmix) Krister Johnson og (musikk) Harald Grimnes. Oda Erlendsdotter Urke er som nevnt linjeprodusent.

Planleggingen begynte i januar 2012, opptakene to måneder senere. Nå skal alt være klappet og klart, med unntak for premieren.

– Vi håper å få vist den både på TV og flere norske filmfestivaler. På sikt er ambisjonen å legge den ut gratis på nettet, slik at så mange som mulig får sett den, sier Urke.

Trailer - Datalagringsdirektivet from Oda Erlendsdotter Urke on Vimeo.


DLD i det blå
EUs datalagringsdirektiv ble vedtatt med knapt flertall på Stortinget for snart to år siden, etter et forlik mellom Høyre og Arbeiderpartiet.

Siden er implementeringen utsatt i flere omganger. Flere kritikere mener at regjeringens plan om å få på plass lovendringene i løpet av 2013 også vil sprekke.    Les også:
Les mer om: