JUSS OG SAMFUNN

Filmstudioene vant DVD-saken

Hacker-nettstedet 2600.com må fjerne lenkene til det delvis norskutviklede DVD-dekrypteringsprogrammet DeCSS. Filmindustrien skal gå etter alle som offentliggjør koden.

18. aug. 2000 - 09:30

Filmindustrien kunne puste lettet ut torsdag, etter at dommer Lewis Kaplan leverte sin rapport i DVD-saken. Kaplan beordret hacker-nettstedet 2600.com å fjerne lenkene til dekrypteringsverktøyet DeCSS, med den begrunnelse at det strider mot lovene i Digital Millennium Copyright Act (DMCA).

I dommen sier Kaplan at 2600 og redaktør Eric Corley ved å lenke til sider som både inneholdt DeCSS og detaljer om hvordan man piratkopierer DVD-filmer, brøt med DMCA, som inneholder forbud mot å omgå kopieringsbeskyttelse.

Saken er del av en massiv pågående kampanje fra rettighetshavere og artister for å stoppe programmer og Internett-tjenester de mener går mot sine interesser. Det siste året har tjenester som iCraveTV, Napster og Scour fått gjennomgå. Napster skal i retten fredag, Scour har nettopp hentet inn et massivt team med advokater, og iCraveTV har ligget lavt etter stengingsordren tidligere i år.

Les mer om disse sakene:
Napster i retten igjen i morgen
Napster har rekordtall etter krav om stenging
iCraveTV: Forlik endte med nedleggelse
Dommer Kaplan sa at DeCSS er som en epidemi som må stoppes, ifølge Wired News. Kaplan la mer vekt på det at filmstudioenes distribusjon høyst sannsynlig ville kunne bli forstyrret av spredningen av DeCSS, enn de innvendinger flere av vitnene i saken har hatt om datakode som ytringer, eller konsekvensene for hyperlenking et eventuelt pålegg ville ha.

Electronic Frontier Foundation, som har betalt for Corleys forsvar, og som også har tilbudt seg å betale Jon Johansens

kostnader når saken hans kommer opp, sier til Wired at de vil anke saken.

Dommen og redegjørelsen fra dommer Kaplan kan lastes ned i *.pdf-format ved å trykke på lenkene under ( NB! Dokumentene er ganske store, og kan ta litt tid å laste ned på treg linje).
RedegjørelsenPålegget

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.