KUNSTIG INTELLIGENS

Financial Times: Oljefondet ber om statlig regulering av kunstig intelligens

Oljefondet-sjef Nicolai Tangen ber i et intervju med Financial Times regjeringer i hele verden om å innføre statlig regulering av kunstig intelligens.

– Vi mener at myndigheter og regjeringer må regulere KI. Vi ser ikke at regulering er på trappene ennå, sier Nicolai Tangen.
– Vi mener at myndigheter og regjeringer må regulere KI. Vi ser ikke at regulering er på trappene ennå, sier Nicolai Tangen. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
28. apr. 2023 - 07:34

Slik regulering vil sette klare etiske retningslinjer for hvordan selskapene som oljefondet investerer i, bruker kunstig intelligens (AI/KI). Nikolai Tangen sier til Financial Times at han mener reguleringen av kunstig intelligens er mangelfull i dag.

– Vi mener at myndigheter og regjeringer må regulere KI. Vi ser ikke at regulering er på trappene ennå, sier Tangen.

Statens pensjonsfond utland, oftest omtalt som oljefondet, økte sin markedsverdi med 1865 milliarder kroner til 14.294 milliarder kroner per 31. mars. Fondet eier en andel i over 9000 selskaper i over 70 land. Blant selskapene er Apple, Nestlé, Microsoft og Samsung. I gjennomsnitt eier fondet 1,5 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden.

Begeistret for kunstig intelligens

Fondet er blant annet stor investor i teknologigiganter som Apple, Alphabet, Nvidia og Microsoft, som alle har mål om å bruke kunstig intelligens til å utvikle virksomheten.

Tangen sier at oljefondet i august kommer til å legge fram en rekke standarder for hvordan det ønsker at selskaper som benytter seg av KI, skal håndtere dette.

Samtidig er han klar på at det finnes store muligheter i KI.

– Jeg er veldig begeistret for KI. Vi har et mål om å øke effektiviteten i fondet med 10 prosent i løpet av de neste tolv månedene. Det er et stort, hårete mål, men vi ser at det mange steder øker effektiviteten, sier Tangen.

– Innser ikke hvor stor påvirkning KI vil få

Flere andre har den siste tiden også bedt om regulering av kunstig intelligens. I et intervju med Aftenposten denne uken tar KI-forsker og førsteamanuensis Inga Strümke ved NTNU til orde for regulering.

– Jeg tror ikke vi innser hvor stor påvirkning kunstig intelligens vil få, også i nær fremtid. Vi tar ikke alvorlig nok at vi nå staker ut kursen for den globale utviklingen, sier Strümke

– Jeg har jo ropt og skreket at vi trenger et algoritmetilsyn, vi må vite hvordan algoritmene fungerer, vi trenger regulering av kunstig intelligens, sier Strümke.

Hun mener at KI-selskapene må vite og vise hvordan teknologien fungerer og at de må ha risikoanalyse og mulige grep om alt går skeis. EU utformer nå The Artificial Intelligence Act, som blir den første KI-loven.

– Tilsyn kommer neppe før EU blir ferdig med sitt forslag, for det er så vanskelig å skrive regulering for kunstig intelligens, sier Strümke.

Pentagon, det amerikanske forsvarsdepartementet, har allerede regler på plass som presiserer at mennesker alltid skal være involvert i avgjørelser som dreier seg om bruk av atomvåpen. Men nå ønsker amerikanske politikere å gjøre denne regelen til gjeldende lov. 
Les også

USAs folkevalgte er redde for at kunstig intelligens skal starte atomkrig: La frem nytt lovforslag

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.